Pasionații de tir cu arcul din Chișineu-Criș și-au format o echipă, care se antrenează de câteva ori pe săptămână și participă la diverse concursuri. Asociaţia Phoenix Archery Sport Club, condusă de președintele Kis-Nagy Zoltan a ajuns să fie cunoscută pe plan internațional, drept pentru care a primit, la sfârșitul anului trecut, invitația de a participa la un concurs desfășurat peste mări și țări, tocmai în îndepărtata Malaezie. Membrii asociației nu s-au speriat de provocare, au mai cooptat în echipă un coleg de la Oradea, și-au luat arcurile și costumele aferente tipului de arc pe care îl avea fiecare și au plecat „la luptă”. „La sfârşitul anului 2017 echipa Asociaţia Phoenix Archery Sport Club, a primit o invitaţie din partea HDH-IAA Internaţional Archery Association şi Pertubuhan Pemanah Tradisional Malaysia – PERTAMA, pentru a participa la Festivalul Internaţional de Tir cu Arc Tradiţional din Malaezia care urma să se desfășoare între 26 și 28 ianuarie 2018, cu o delegaţie de cinci arcaşi tradiţionali, cu specificaţia că fiecare arcaş trebuie să aibe costumația specifică care să se potrivească arcului cu care trage. Am alcătuit echipa, formată din cinci arcaşi, Ozsvar Andrei, Biro Zoltan, Varga Ladislau și eu, de la Asociaţia Phoenix Archery Sport Club Chişineu-Criş, alături de noi venind şi Ridi Ferenc de la Lupii din Pusta din Oradea. De fapt noi am format echipa României la această competiţie”, a declarat Kis-Nagy Zoltan, președintele Asociației Phoenix Archery Sport Club Chişineu-Criş.
Cadou pentru sultan: o săgeată în culorile României și un coif din blană
Kis-Nagy Zoltan povestește în continuare că la deschiderea oficială a competiției a participat însuși sultanul Malaeziei, Yang Di-Pertuan Besar Negri Sembilan Tuanku Muhriz Tuanku Munawir. În semn de respect, reprezentantul delegaţiei României, Kis-Nagy Zoltan i-a înmânat sultanului un cadou. Este vorba despre o săgeată în culorile drapelului României şi un coif din blană. „În prima zi a fost ziua de acomodare, înregistrare, verificarea echipamentului şi antrenament ofi- cial, după care a început concursul, la distanţe de 60 şi 40 de metri, la o ţintă triunghi într-un cerc cu raza de 0,5 metri, trăgându-se șase serii a cinci săgeţi. La sfârşitul zilei a fost premiat spre bucuria noastră Varga Ladislau, un lucru care ne-a dat speranţă şi putere în continuare. A doua zi, s-a dovedit a fi mai prielnică pentru noi. Am avut de atins 21 de ţinte de la opt la 35 metri, dintre care șapte ţinte tehnice-mișcătoare, șapte ţinte tehnice siluetă soldat cu poziţii de tragere dificile şi șapte ţinte 3D (animale polifoam) de diferite dimensiuni şi distanţe diferite în junglă, cu trei săgeţi pe ţintă. La sfârşitul competiţiei Ridi Ferenc şi Biro Zoltan au făcut un mic spectacol cu mânuirea biciului care a fost primit cu mare entuziasm”, mai povestește președintele asociației.
Condiții dificile
Sportivii români susțin că au încercat să țină steagul sus, deși concursul s-a ținut în condiții dificile, cei cinci membrii ai echipei României plecând iarna de acasă pentru a ajunge într-o țară unde se înregistrau 30 de grade și o umiditate de 70%. „Condițiile climatice au pus la grea încercare arcaşii și echipamentul, noi nefiind obişnuiţi cu o umiditate așa de mare. Când s-a tras linie însă, echipa României s-a clasat pe locul al III-lea în clasamentul pe ţări, în urma echipei din Malaezia, care a ocupat poziția secundă şi a echipei din Ungaria care a fost pe primul loc, lăsând în urma echipele ţărilor cu renume şi tradiţie mare în arcăşie, precum Mongolia, China, Korea, Indonezia, Turcia, Singapore, Taiwan, Tailanda, Burma, Spania, Austria, Slovacia, Kîrghîzstan. În plus, trebuie spus că țările aflate mai aproape de Malaezia şi au participat cu mai multe echipe de cinci arcaşi”, a ținut să precizeze Kis-Nagy Zoltan.
La individual, au ajuns între primii zece arcași ai turneului Kis-Nagy Zoltan, care a ocupat poziția a V-a şi Ridi Ferenc, care s-a clasat al VI-lea. Asta, în condițiile în care pe locurile I, III şi IV au fost arcaşi din Ungaria, iar pe locul al II-lea un arcaş din Malaezia. „Gazda competiţiei, Akmal Dahalan, a primit şi el un cadou din partea noastră, un bici de trei metri pe care a promis că învaţă să-l mânuiască. Aș mai vrea să menționez că toate gazdele noastre au fost foarte primitoare, tot timpul cu un zâmbet larg pe față și foarte amabile. În ceea ce ne privește, am avut ocazia să gustăm mâncărurile tradiționale de acolo, pe bază de orez dulceag şi condimentat, pui cu condimente ciudate şi iute. Ca băuturi răcoritoare am avut apă cu gheaţă, suc de trandafiri şi de struguri cu multă gheaţă, un fel de combinație de cafea spre cacao. De altfel, din cauza umidităţi mari, tot timpul simţeam că suntem într-o saună fără aburi. Una peste alta însă, a fost bine, o experienţă de neuitat. Țin să felicit pe această cale organizatorii competiţii, toţi arcaşii care au participat la concurs şi nu în ultimul rând echipa României”, a mai spus președintele arcașilor de la Chișineu-Criș.
În încheiere, în numele întregii echipe, acesta a ținut să mulțumească primarului Gheorghe Burdan, echipei de consilieri locali pentru sprijinul acordat, iar familiilor pentru că i-au susţinut de la distanță.