incendiu padureOdată cu venirea primăverii, incendiile de vegetaţie uscată, care provoacă din păcate şi pagube colaterale, au ajuns un subiect la ordinea zilei. În dorinţa de a-şi curăţa terenurile, oamenii dau foc la vegetaţia uscată, însă din cauza vântului, flăcările ajung să distrugă cabane de vacanţă, livezi, sălaşe pentru animale şi chiar păduri.
Potrivit celor declarate de George Pleşca,  purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Vasile Goldiş” Arad, în marea lor majoritate, incendiile de vegetaţie apar ca urmare a faptului că cineva a vrut să dea foc vegetaţiei, cazurile în care iarba uscată se aprinde din cauză că cineva a aruncat o ţigară aprinsă fiind mai puţine. „Primăvara şi toamna, când nu plouă, avem în medie 20 de incendii pe săptămână. Oamenii dau foc, pentru a curăţa terenurile. Am avut şi zi în care au fost 16 incendii. Dacă terenurile unde se pune fosc sunt situate în apropierea dumului se îngreunează circulaţia, iar în zona de deal, focul se duce înspre pădure, curenţii de aer fiind de aşa natură”, a declarat Pleşca.
În aceste condiţii, în zona    comunei Săvârşin, la Toc, au ars, săptămâna trecută, aproximativ zece hectare de vegetaţie fores­tieră.
Întrebări justificate sau nu
Tot săptămâna trecută, pădurile din zona Hălmăgel- Ilteu-Luncşoara au fost şi ele afectate de incendii, după cum vă informam în numărul de ieri al ziarului nostru. Cum însă situaţia de la Luncşoara este mai încordată, ca urmare a conflictului dintre săteni şi conducerea composesoratului, oamenii au ajuns să-şi pună tot fe­lul de întrebări, justificate sau nu. „Miercuri a fost un incendiu care a fost localizat de pompieri şi a fost stins. A doua zi, focul a izbucnit într-un alt punct, aşa că pompierii ne-au spus că a fost pus de cineva. Au ars câteva hectare de pădure, nu ştiu exact câte şi câteva sălaşe. Restul pădurii şi cele 10-15 sălaşe rămase au fost sal­- vate de pompieri. Joi, a fost un foc foarte mare, de s-au văzut flăcările de la Vârfurile, iar fumul de pe Dealul Cuiedului, dinspre Buteni”, ne-a povestit Aurel Gancea, unul dintre săteni.
În ceea ce priveşte incendiul de la Luncşoara, reprezentanţii ISU susţin că este foarte greu de dovedit dacă a fost pus cu intenţia de a provoca pagube. Cu toate acestea, trebuie spus că pompierii au mobilizat resurse importante pentru a limita prejudiciul. „Incendiile de vegetaţie, cum a fost cel de la Luncşoara, se sting cu un consum foarte mare de resurse”, a mai spus Pleşca.
În ceea ce-l priveşte, Cornel Gavrilă, preşedintele composesoratului de la Luncşoara, ne-a declarat că flăcările nu au distrus pădurea composesoratului. „Nu a ars pădurea din perimetrul composesoratului. Nu mă bucură acest lucru, că nu are de ce să mă bucure că a fost distrusă o anumită suprafaţă de pădure, dar incendiul s-a produs pe raza Ocolului Silvic Gurahonţ şi al Ocolului Silvic Hălmagiu. Este adevărat, a ars o suprafaţă de câteva hectare dintr-o pădure de 121 hectare care a rămas în litigiu între noi şi Ocolul Silvic Gurahonţ, dar această suprafaţă nu ne-a fost predată, nu face parte din composesorat”, ne-a declarat Gavrilă.

Recomandările redacției