arenautaCu o întârzierea de aproape un an de zile, primarul Aradului a atribuit contractul de lucrări pentru modernizarea Stadionului Municipal „Francisc Neuman” (UTA). Firma Tehnodomus a câștigat licitația publică de lucrări cu o ofertă în valoare de 32.733.275, 15 lei  (TVA inclus).
12 și nu 17 mii de locuri
Lucrările de construcții vor dura 36 de luni și, după finalizare, arena ultramodernă va avea 12.584 de locuri, deși la un moment dat proiectul prevedea 17 mii de locuri.
„Este o promisiune pe care am făcut-o arădenilor și o îndeplinim. Vom avea un stadion la cele mai ridicate standarde. Municipalitatea a demonstrat că inveștește în infrastructura sportivă” și-a început pledoaria primarul Gheorghe Falcă.
La rândul lui reprezentantul firmei Tehnodomus, Gheorghe Maxinan, a declarat că se doreşte ca lucrările la stadion să se finalizeze într-o perioadă mai scurtă decât cea convenită. „Pentru noi această lucrare este o provocare. Vrem ca stadionul să fie o mândrie atât pentru noi, cât şi pentru comunitate”, a afirmat  constructorul. Arena se va realiza pe acelaşi amplasament.
„Motorul”, alternativa stadionului în reconstrucție
„Vom păstra o zonă din actualul stadion unde vom introduce istoria fotbalului arădean, dar și a stadionului ridicat de baronul Neuman. Imediat după semnarea contractului se va trece la organizarea de şantier, lucrările propriu-zise urmând să fie vizi­bile în primăvară. Se va merge pe o demolare pe etape, astfel încât acti-vitatea echipei să nu fie, pe cât posibil, afectată. Pentru a ne lua măsuri de siguranţă, vom solicita omologarea terenului Motorul pentru jocuri de Liga a II-a. Arena din Aradul Nou va fi îmbunătăţită cu materialele ce pot fi refolosite din actuala arenă UTA. Noul stadion nu va mai avea pistă de atletism, astfel că acustica va fi una specială, dat fiind faptul că tribunele vor fi foarte aproape de dreptunghiul verde”, a mai declarat Falcă.
Tribuna oficială și Tribuna I vor strânge 2.798 locuri, tribuna a II-a – 3.982 locuri, Peluza Nord: 2.902 locuri (suprafață utilă 215,4 mp.), iar Peluza Sud: 2.902 locuri (suprafața utilă 510,49 mp). Conform do-c­umentaţiei proiectului, tribunele vor fi acoperite integral, vor exista 15 puncte de acces în stadion, iar sub Peluza Sud va          exista un mini-hotel, destinat cazării pe termen scurt a echipei oaspete şi a personalului auxiliar. În zona stadionului va fi amenajată o parcare cu 300 de locuri pentru autoturisme şi 20 pentru autocare.
Gradenele vor funcționa ca 4 corpuri de clădire separate. Ele vor fi închise la intrados și vor adăposti toate funcțiile anexe stadionului. Peluza Nord va conține grupuri sanitare și spații anexe cu rol tehnic.  Peluza Sud este structurată la nivelul parterului în două zone distincte, una publică cu grupuri sanitare și spații anexe, și o alta ca zonă privată și spații de cazare. Stadionul va fi dotat și cu tabelă de marcaj, siglă luminoasă și altele.
Totul pentru UTA Bătrâna Doamnă?
Constructorul s-a angajat să termine lucrările de renovare a arenei din Calea Aurel Vlaicu în trei ani de zile, dar ceva ne spune că ele vor fi gata mai repede, prin vara anului 2016. Calculele sunt simple. Fiind an electoral, Falcă sau vrednicul său urmaș la Primărie se va lăuda cu această construcție, făcută – să nu uităm – din banii arădenilor, dar și cu noua echipă înființată la comanda sa și în care „aruncă” deja cu sute de mii de euro, deși, astăzi, ea este o simplă competitoare în fotbalul județean. Dacă totul merge ca pe roate, UTA Bătrâna Doamnă ar trebui să promoveze în Liga 1 în acea vară predestinată.  În paralel, edilul se va ocupa și de îngroparea actualei UTA. Absolut nimic nu-l sensibilizează pe primarul Aradului, care le-a transmis deja naivilor care mai cred în salvarea societății intrate de trei luni în insolvență că el a ales demult calea UTA BD. Și, odată cu el, majoritatea firmelor potente din județ, ce se feresc să-l supere, că doar toată lumea știe ce ți se poate întâmpla când te pui cu finu’ lu Băsescu. Falca derulează mereu placa „UTA – club privat”, în care el și autoritățile locale nu se pot băga fiindcă s-au adunat datorii de peste 1 milion de euro, așa că soarta Campioanei Provinciei pare pecetluită. În schimb, „bobocul” din Liga a IV-a va crește mare și va înflori exact când arădenii trebuie să-și dea din nou votul.
(C. U. ; C. M.)

Recomandările redacției