Argentina refuză de cinci ani evaluările economice pe care Fondul Mondial Internaţional /FMI/ le întreprinde în fiecare an în cazul celor 188 de state membre ale sale, a afirmat marţi FMI, cu trei zile înainte de o reuniune a instituţiei, crucială pentru ţară.

FMI trebuie să decidă vineri eventuale sancţiuni împotriva autorităţilor de la Buenos Aires, acuzate de mai multe luni de trunchiere a statisticilor sale privind creşterea economică şi inflaţia.

Într-un comunicat, fără vreo legătură cu această opoziţie, FMI a anunţat că a avut marţi un ”briefing informal” al echipelor sale privind situaţia economică din Argentina şi precizează că evaluarea ţării conform legii acuză ”62 de luni de întârziere”.

Argentina, care consideră în parte FMI responsabil de falimentul ţării în 2001, refuză de mai mulţi ani ca delegaţiile FMI să evalueze politica sa economică.

Ultimul raport anual al FMI privind Argentina a fost publicat în august 2006 /următorul era aşteptat pentru 2007, data la care a început numărătoarea lunilor de întârziere/.

În 2008, Alberto Fernandez, pe atunci ”numărul doi” în ierarhia guvernului argentinian, a declarat că nu tolerează ca un audit al FMI să fie realizat ”când condiţiile economice /ale ţării/ sunt solide”.

FMI nu prevede sancţiuni pentru ţările care refuză evaluările anuale, denumite ”articolul IV” în jargonul instituţiei, dar, din 2012, el a publicat comunicate care desemnează îndeosebi ţările care acuză mai multe luni de întârziere.

Ecuadorul a fost, în noiembrie, prima ţară care a fost arătată cu degetul de către FMI. În ianuarie, instituţia nota că Madagascarul şi Eritreea sunt în acelaşi caz.Potrivit documentului FMI publicat vara trecută, Somalia este ţara membră care acuză cea mai lungă întârziere din cadrul instituţiei. Ultima sa evaluare datează din 1989.Foarte critică faţă de FMI, Venezuela nu mai acceptă evaluările din 2004.

 

Recomandările redacției