Senatul argentinian a respins joi un proiect de lege care prevedea legalizarea avortului facultativ, o înfrângere pentru o mişcare fundamentalistă care s-a apropiat mai mult ca niciodată de obţinerea dezincriminării acestei proceduri în ţara natală a Papei Francisc, informează Mediafax.

Parlamentarii au dezbătut mai mult de 15 ore şi au votat cu 38 de voturi pentru şi 31 împotriva măsurii care ar fi legalizat avortul în primele 14 săptămâni de sarcină. Decizia s-ar putea repeta în toată America Latină, unde Biserica Romano-Catolică şi-a pierdut influenţa şi autoritatea morală din cauza secularizării, a unei caste ecleziastice învechite şi a avalanşei de scandaluri de abuz sexual.

Timp de câteva ore, mii de susţinători care purtau fulare verzi, acestea reprezintând efortul de a legaliza avortul şi oponenţii măsurii care purtau unele de culoare albastru deschis, au înfruntat ploile abundente si temperaturile scăzute din Argentina pentru a urmări dezbaterea pe ecrane mari instalate în faţa Congresului. Demonstraţiile au fost în general paşnice, dar după vot, grupuri mici de protestatari s-au ciocnit cu poliţia, aruncând bombe incendiare şi ridicând baricade de flăcări. Ofiţerii de poliţie au răspuns cu gaze lacrimogene.

Împinsă de un val de demonstraţii ale unor grupurilor de femei, camera inferioară a Congresului a trecut deja măsura, iar preşedintele conservator Mauricio Macri a spus că o va semna, chiar dacă este împotriva avortului. „Indiferent de rezultat, astăzi, democraţia câştigă”, a declarat Macri înainte de vot.

În Argentina, avortul este permis numai în cazuri de viol şi riscuri pentru sănătatea femeilor. Mii de femei, majoritatea sărace, sunt spitalizate în fiecare an pentru complicaţii legate de avorturi nesigure.

Recomandările redacției