Argentina respinge legalizarea avortului

0
639
Activists in favour of the legalization of abortion disguised as characters from Canadian author Margaret Atwood's feminist dystopian novel "The Handmaid's Tale", display green headscarves as they perform at the "Parque de la Memoria" (Remembrance Park) in Buenos Aires, on August 5, 2018. - Argentina's Senate on August 1 approved the text of a bill to legalize abortion that will be put to a vote on August 8. As approved by Congress' lower house on June 14, the bill sent to the Senate legalizes abortion during the first 14 weeks of pregnancy and provides for conscientious objection for practitioners, but not for a hospitals. (Photo by ALEJANDRO PAGNI / AFP) (Photo credit should read ALEJANDRO PAGNI/AFP/Getty Images)

Senatul argentinian a respins joi un proiect de lege care prevedea legalizarea avortului facultativ, o înfrângere pentru o mişcare fundamentalistă care s-a apropiat mai mult ca niciodată de obţinerea dezincriminării acestei proceduri în ţara natală a Papei Francisc, informează Mediafax.

Parlamentarii au dezbătut mai mult de 15 ore şi au votat cu 38 de voturi pentru şi 31 împotriva măsurii care ar fi legalizat avortul în primele 14 săptămâni de sarcină. Decizia s-ar putea repeta în toată America Latină, unde Biserica Romano-Catolică şi-a pierdut influenţa şi autoritatea morală din cauza secularizării, a unei caste ecleziastice învechite şi a avalanşei de scandaluri de abuz sexual.

Timp de câteva ore, mii de susţinători care purtau fulare verzi, acestea reprezintând efortul de a legaliza avortul şi oponenţii măsurii care purtau unele de culoare albastru deschis, au înfruntat ploile abundente si temperaturile scăzute din Argentina pentru a urmări dezbaterea pe ecrane mari instalate în faţa Congresului. Demonstraţiile au fost în general paşnice, dar după vot, grupuri mici de protestatari s-au ciocnit cu poliţia, aruncând bombe incendiare şi ridicând baricade de flăcări. Ofiţerii de poliţie au răspuns cu gaze lacrimogene.

Împinsă de un val de demonstraţii ale unor grupurilor de femei, camera inferioară a Congresului a trecut deja măsura, iar preşedintele conservator Mauricio Macri a spus că o va semna, chiar dacă este împotriva avortului. „Indiferent de rezultat, astăzi, democraţia câştigă”, a declarat Macri înainte de vot.

În Argentina, avortul este permis numai în cazuri de viol şi riscuri pentru sănătatea femeilor. Mii de femei, majoritatea sărace, sunt spitalizate în fiecare an pentru complicaţii legate de avorturi nesigure.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.