de Victor Sava
De curând am primit vizita unui profesor de arheologie din Coreea de Sud. Cu această ocazie am făcut şi un schimb de publicaţii de specialitate. Eu i-am oferit câte un exemplar din cărţile scrise de mine de-a lungul anilor, texte pline de lucruri tehnice, greu de pătruns pentru cineva nefamiliarizat cu subiectele în cauză. Profesorul corean mi-a dăruit în schimb două cărţi de popularizare a cercetărilor arheologice desfăşurate sub egida universităţii în care îşi desfăşoară activitatea. Trebuie să recunosc că în urma parcurgerii lucrărilor am devenit plin de invidie. Calitatea ambelor cărţi este ireproşabilă, cu o bogată iustraţie, texte în engleză, nu prea lungi, pe înţelesul tuturor.
Din perspectiva acestei întâlniri, am încercat să creionez etapele pe care le mai avem de parcurs pentru a putea să edităm şi noi cărţi de popularizare a arheologiei. De ce să popularizăm arheologia? Cred că răspunsul vine de la sine. Într-o lume din ce în ce mai conectată, avidă de informaţii şi dornică de experienţe, a te închide şi a forma din arheologie o un turn de fildeş, reprezintă o greşală. Nu ne mai putem permite să avem o mentalitate asemănă­- toare începuturilor arheologiei, când această nobilă disciplină reprezenta apanajul unei minorităţi. Astăzi trebuie să ne „vindem”, cât mai bine şi cât mai scump. Ştiu că mulţi dintre colegi nu apreciază această postură de vânzător, dar asta e realitatea. Dacă nu „vinzi” arheologia, oamenii îşi vor pierde treptat interesul, şi aşa puţin cât a mai rămas.
Cum putem aduce arheologia în atenţia oamenilor? Soluţii ar fi multe, dar ca arheologi români trebuie să le adaptăm condiţiilor vitrege în care ne desfăşurăm activitatea. Trebuie ţinut cont că ştiinţele umaniste, din care face parte şi arheologia, suferă un declin considerabil şi în consecinţă fondurile se diminuează văzând cu ochii. Regresul ştiinţelor umaniste are ca urmare numărul din ce în ce mai scăzut de studenţi cu adevărat interesaţi de acest domeniu. Acum nu mai e la modă să fii istoric, gazetar, filosof, toţi vor să facă bani. Iar cum umaniştii nu produc lucruri palpabile şi imediate sunt daţi la o parte. Totodată dacă ţi se deschid cerurile şi ajungi să lucrezi într-un muzeu, institut, ori universitate constaţi că mai ai încă nenumărate lucruri de făcut, iar arheologie vei face abia în timpul liber.
Aşadar, eşti arheolog şi vrei să popularizei domeniul, ce faci? Dacă lucrezi pe un şantier arheologic siste­- matic, poţi face o zi a porţilor deschise, în care inviţi pe cei interesaţi să vadă ceea ce faci. Totodată, poţi colabora cu echipe de voluntari, de tot felul. Poţi scrie, de exemplu, materiale de popularizare a arheologiei. Bunăoară expoziţiile de arheologie ar fi o bună me­- todă de popularizare a muncii. De asemenea, nu ar trebui să lipsească şi cărţi de promovare a cercetărilor arheologice, cu multă ilustraţie de calitate, texte scurte şi concise.

Recomandările redacției