Arheologii Complexului Muzeal Arad au demarat în această perioadă prima etapă a proiectului ArheoPecica, proiect ce are ca scop punerea în valoare a celei mai bogate zone arheologice din județ, cea a orașului Pecica și a localităților limitrofe. Sunt revizitate și reevaluate situri arheologice deja cunoscute, iar altele sunt identificate acum pe baza imaginilor satelitare, a fotografiilor aeriene, a scanărilor magnetometrice și a altor tehnologii moderne. De la nivelul solului sunt recoltate materiale care să ajute la stabilirea cronologiei obiectivelor arheologice (fragmente ceramice, unelte din piatră, etc.).

Un alt obiectiv major al proiectului ArheoPecica constă în evaluarea unui întins câmp de movile funerare, situat în partea nord-estică a unității administrativ-teritoriale a orașului Pecica, se mai arată în descrierea proiectului.

Finalitatea proiectului va consta în prezentarea tuturor siturilor arheologice din zona vizată, în cadrul unui volum dedicat.

În imagine pot fi observate două situri arheologice datând din eneoliticul timpuriu  (cca. 4500-4000 î.Hr.), aflate în imediata apropiere a celei mai mari necropole ale perioadei evocate din arealul intra-carpatic.

Recomandările redacției