Arhivistul Mircea Timbus a împlinit 80 de ani

1
616

Mircea Timbus, un intelectual rasat al Aradului a împlint 80 de ani. Ca expert arhivist, octogenarul face parte din grupa acelor tehnocraţi ai naţiunii, ale căror competenţe nu pot fi puse la îndoială. Aprecierile unanime de azi au fost formulate treptat, după patru decenii (1959-1999) de sârg la Arhivele Statului din Arad, o prestigioasă instituţie teritorială care depozitează, administrează şi valorifică cultural memoria timpului, înscrisă în documente. O structură statală, aparent rigidă, încorsetată prin legi şi regulamente, despre oameni, locuri şi fapte, prezente în acte administrative, politice, religioase sau economice. Sunt gestionate sute de fonduri, care cuprind hârtii de mare valoare, organizate în aşa fel încât să poată deveni un principal izvor al istoriei sau al unor drepturi juridice şi patrimoniale. O comoară aşezată ordonat în cutii sau între coperţi, pe rafturi lungi de mai multe mii de metri, constituind pentru naţiune un impresionant şi nepreţuit tezaur documentar. Cei care lucrează acolo, desfăşoară o muncă de mare răspundere, care solicită cunoştinţe complexe din varii domenii cu deschidere spre universalitate şi profesionalism.

Mircea Timbus şi-a câştigat meritatul prestigiu de care se bucură azi, printr-un travaliu tenace, dublat de erudiţie, calităţi formate în familie, desăvârşite la Liceul Moise Nicoară şi Universitatea din Iaşi. În îndelungata carieră arhivistică a parcurs multiple forme de perfecţionare profesională, în domenii unde suntem mai puţin familiarizaţi, dar absolut necesare profesiunii sale, aşa cum sunt: cronologia, diplomatica, istoria instituţiilor, sigilografia şi altele. Alături de acestea Mircea Timbus s-a istovit în dificile cursuri intensive de limbă şi paleografie germană, devenind, unul din foarte puţinii istorici români, care pot interpreta vechi documente în scriere gotică. Contribuţia lui Mircea Timbus în domeniul cercetării şi al valorificării acestor informaţii este esenţială, fiind desemnat să reprezinte instituţia românească, la cea de a III-a Conferinţă Europeană a Arhivelor, organizată la Viena în perioada 10-15 mai 1993. Înaltul profesionalism şi temeinicele cunoştinţe profesionale, au fost argumente şi pentru numirea sa în echipele de experţi pentru cercetarea sistematică a documentelor privitoare la istoria poporului român şi a Cetăţii Aradului, din arhivele capitalei Austriei.

Lipsit de orgolii ieftine, Mircea Timbus, îşi continuă cu modestie prestigioasa activitate de cercetare istorică a acestor locuri. Este nelipsit la întâlnirile istoricilor, cuvântul său fiind socotit ca unul autoritar. Şi de ce n-ar fi dacă are în spate atâta competenţă.

Vă ştim şi vă apreciem. Îmbrăţişându-vă cu drag, Vă urăm, La Mulţi Ani!

Horia Truţă

1 COMENTARIU

  1. M-am bucurat mult citind articolul dedicat lui MIRCEA TIMBUS, un adevarat si binemeritat „Laudatio” !
    Aflandu-ma acum foarte departe de Arad si de tara, ii adresez, pe aceasta cale, sincere si calde felicitari lui MIRCEA TIMBUS, cu prilejul acestei frumoase aniversari. Ii doresc sa se bucure si de acum inainte de sanatate deplina si sa aiba parte numai de bine. La multi ani, MIRCEA TIMBUS !
    In acelasi timp il felicit pe HORIA TRUTA, care este atat de ancorat in viata socio-culturala a Aradului, si care ne-a readus in atentie o personalitate a Aradului de astazi, un intelectual distins si elevat, care, spre deosebire de multi altii, se mai caracterizeaza si prin alte cateva trasaturi extrem de rare in lumea romaneasca de astazi: prin bunul simt si respectul pe care MIRCEA TIMBUS le acorda fiecarui om, indiferent daca interlocutorul sau il merita sau nu ! Este un argument in plus pentru care MIRCEA TIMBUS trebuie sa se bucure de tot respectul si de pretuirea concitadinilor sai !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.