• Social-democraţii vor să meargă „până la capăt“
  • Liderul PSD şi-a pus mandatele pe masă. 
  • Opoziţia spune că e o decizie corectă a instanţei. 
  • Moţiunea nu va trece.

E fierbere mare în PSD, după ce joi, Liviu Dragnea, preşedintele partidului a primit, în primă instanţă, sentinţa de trei ani şi jumătate de închisoare cu execu­- tare. A doua zi, cum era de altfel şi de aşteptat, social -democraţii au pus-o de un CEx, şedinţă în care Liviu Dragnea şi-ar fi pus mandatele pe masă. Cel de preşedinte al partidului şi cel de la Camera Deputaţilor, desigur. După câteva ore de dezbateri, liderul a ieşit la declaraţii, flancat de greii partidului. Acesta a spus că rămâne în fruntea PSD şi a coaliţiei de guvernare şi că va merge „până la capăt”, iar de acum vor fi „mult mai fermi şi mai radicali” cu ceea ce vor să facă. Liviu Dragnea le-a cerut scuze „miilor de români care stau în puşcărie pe un articol neconstituţional”. Dragnea a spus că a fost unanimitate pentru susţinerea sa în Comitetul Executiv.
„Fiecare coleg şi-a exprimat liber părerea şi susţinerea şi mi-au cerut în unanimitate să nu am o abordare personală a acestei situaţii, pentru că mai importante decât mine sunt câteva lucruri – stabilitatea ţării, stabilitatea guvernării, îndepli­nirea fiecărei prevederi din programul de guvernare, dar şi stabuilitatea partidului, pentru că riscul este uriaş – au spus ei – ca PSD să se destructureze. De asemenea, au spus că nu pu­tem să ezităm în a duce la ca­păt lupta pe care am început-o şi anume pe de o parte de normalizare a legilor justiţiei şi a codurilor penale, iar pe de altă parte de destructurare a acestui sistem ocult. Rămân la conducerea PSD pentru a duce toate aceste lucruri la capăt, şi le voi duce. Rămân şi în condu­cerea majorităţii parlamentare împreună cu domnul preşe­dinte Călin Popescu Tăriceanu. Nu va trece moţiunea de cenzură, în schimb şi eu, şi colegii mei am decis astăzi să fim mult mai fermi şi mult mai radicali cu tot ceea ce trebuie să facem. Nu mă sperie nici Iohannis, nici Hellvig, nici Pahonţu, nici Kovesi, nici Băsescu, nici Ponta, nici Oprea, nici alţii. Obiec­tivele la care m-am angajat şi pentru care mi-am asumat responsa­bilitatea rămân aceleaşi şi împreună cu colegii mei le vom duce la capăt”, a spus Liviu Dragnea.
Dar, care sunt reacţiile principalilor actori politici? Ioan Cristina, senator PNL, de Arad a declarat: „Justiția din România funcțio­nează, iar acest lucru s-a văzut clar în procesul lui Liviu Dragnea. Este o decizie corectă a judecătorilor, care trebuie apla­udată, date fiind presiunile politice la care au fost supuși. În mod cert această condamnare, chiar dacă nu este încă definitivă, va produce schimbări semnificative pe scena politică. Fără îndoială, Liviu Dragnea trebuie să se retragă din prim-planul politicii având în vedere faptul că nu este primul proces pierdut! ”.
Dorel Căprar : „Sunt alături de președintele Liviu Dragnea și sunt convins că urmând toate căile legale posibile de atac a sentinței, i se va face dreptate în final. Liviu Dragnea este un factor de stabilitate atât în partid cât și în societate și îmi doresc ca orice român să văd în continuare o țară guvernată echilibrat, cu programe, pro­iec­te și strategii în favoarea ce­tățenilor“, afirmă președintele PSD Arad, deputatul Dorel Căprar.
Aliaţii de guvernare sunt şi ei alături de preşedintele PSD, însă, cel puţin la nivel local cu câteva nuanţe.
Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele ALDE şi al Senatului: „Am luat act de decizia Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie în dosarul «DGASPC Teleorman». Trebuie spus faptul că este o decizie în primă instanţă, ceea ce înseamnă că Liviu Dragnea se bucură în continuare de prezumţia de nevinovăţie, valabilă până în momentul unei decizii definitive a instanţei. Indiferent de sentinţa definitivă, vreau să subliniez importanţa continuării dezbaterii şi adoptării reformelor necesare pentru stoparea abuzurilor şi a în­- călcării drepturilor şi libertă­ţilor cetăţenilor. În acelaşi timp, vreau să îi asigur pe sutele de mii de români care au manifestat în Piaţa Victoriei, în ziua de 9 iunie, împotriva abuzurilor şi pe milioanele de români care au votat în 2016 pentru un stat de drept, nu pentru «statul drepţi», că ALDE şi PSD vor continua să promoveze acele reforme necesare pentru asigu­- rarea reformării justiţiei şi stoparea influenţei nocive a sta­tului paralel“.
Ion Şcheau, preşedintele Organizaţiei Municipale ALDE Arad a punctat: „Prezumţia de nevinovăţie funcţionează, de aceea Liviu Dragnea, până la o sentinţă definitivă, rămâne nevinovat. Pe de altă parte, eu sunt de părere că orice decizie a instanţei, de orice nivel ar fi ea, trebuie respectată ca atare. La nivel central, nu se pune problema unei fisuri în coaliţie. În ce priveşte colaborarea la nivel local cu PSD, nu avem proble­me, pentru că alianţa nu prea există la Arad. Şi dacă nu exis­tă, de ce am avea probleme?“. Aşadar această primă decizie a instanţei nu pare a fi de natură să risipească taberele. Ba mai mult, se spune că „se va merge până la capăt“. Cel puţin în primă fază, atât social-democraţii, dar şi aliaţii din ALDE sunt în aceeaşi barcă. Chiar dacă la Arad, nu toţi par a vâsli în acelaşi sens…

Recomandările redacției