Îmi place să mă plimb prin piețe, indiferent de anotimp, însă în dimineţile de iarnă parcă e totul special. Miroase a mere, a dovleac şi must, iar tarabele sunt pline de culoare. Îmi place să văd din ce în ce mai mulți oameni care aleg să cumpere din piaţă. Deasemenea, apreciez faptul că sunt  iniţiative ce promovează consumul local,  în ciuda propagandei agresive de denigrare a ţăranului român şi a produselor autohtone. Evident, ca peste tot, există şi samsari şi produse care te pot dezamăgi, dar alegerea întotdeauna ne aparţine. Ideea conform căreia fructele şi legumele ar trebui să arate precum nişte bibelouri e total greşită, iar cei care strâmbă din nas la mere mici sau alte fructe cu defecte, nu fac decât sa susţină un sistem alimentar deficitar.

 Aradul are în fiecare cartier pieţe agro-alimentare, cu preţuri care variază în funcţie de zonă şi de cumpărători.

Azi am ales piaţa Mihai Viteazul, una din cele mai cunoscute în oraș. Situată în centru, destul de mare și cu preţuri decente. Hala curată cu pitorescul specific, cu femei ce te îndeamnă să le deguști produsele.  Ideal este să găsiţi o piaţă cât mai apropiată de casă, unde să ajungeţi cel puţin o dată pe săptămână.

Motivele pentru care e indicat să cumpărăm din piață ar fi  diversitatea produselor în primul rând.

Mă refer în special la fructe, legume şi alte produse de sezon. Se aleg după miros, textură şi gust, iar aici chiar ai de unde alege. Un alt motiv ar fi, că aici poți cere  informaţii. Comercianţii din piaţă îşi cunosc foarte bine marfa, astfel încât poți să ceri informaţii. E important să ştii în ce condiţii au fost crescute legumele şi fructele pe care le cumperi, în ce sol, de unde vin şi când au fost recoltate. Prețurile sunt pentru toate buzunarele. Aici găsim vinete, ardei, ceapă, carofi  și alte legume la prețuri accesibile. Dar și  bullion 10 lei/litru și o gama largă de zacuscă la 10 lei borcanul. Piața abundă deasemenea în fructe, de la mere din livezile țăranilor până la portocale și banane din ”țările calde”.

Cumpărând de la țărani, înveţi să cumperi mai puţin și mănânci mai sănătos. Hrana bună se strică repede, e o realitate de care trebuie să ții cont atunci când cumperi din piaţă. Ideal este să mâncam  alimente cât mai proaspete, să cumpărăm doar cât avem nevoie. Un alt motiv pentru care ar trebui să cumpăram din piețe este că înveţi să cumperi de sezon.

Fiecare perioadă a anului vine cu alimentele sale specific. Un lucru este cert, cu cât fructele şi legumele  sunt mai departe de anotimpul lor, cu atât sunt mai chimizate. Consumul de sezon înseamnă să mănânci alimente care cresc în mod natural la clima noastră. Este mai sănătos, mai simplu şi mai ieftin.

Și nu în ulimul rând cumpărăm de la piață  pentru că aşa putem susţine producătorii locali, economia locală şi putem ajuta la dezvoltarea zonei.

Nu încurajez, sub nicio formă, cumpărăturile de la vânzătorii ambulanţi de pe stradă. La acest capitol trebuie să-ţi găseşti un producător bun, care să respecte toate normele de igienă şi de depozitare.

Am ales să iau produse lactate de la o anumită persoană ce îmi inspiră încredere. Cumpăr de la ea de mulţi ani şi toate produsele sunt excelente. Îmi place faptul că are multe sortimente de brânză, în special la cea din lapte de capră, unde poţi alege mai multe variante, în funcţie de ceea ce îţi doreşti. Dacă vara prefer o telemea proapătă de capră, mai puţin sărată, iarna îmi place cea veche, maturată. Poţi să cumperi cu încredere şi smântână, unt de casă, lapte bătut, ouă de ţară  dar şi specialităţile din preajma sărbătorilor.

Cumpăr dulceaţă din piaţă din raţiuni economice şi ecologice. Ecologic, pentru că îmi place mult principiul “nimic nu se aruncă, totul se transformă”. Fructele bune, care nu se vând în câteva zile, în special cele scumpe precum zmeura sau murele, sunt imediat transformate în dulceaţă. La fel se întâmplă şi cu legumele care ajung la murat sau în zacuscă. Economic vorbind, cel mai scump borcan cu dulceaţă din piaţă costă în jur de  10 lei şi abundă în fructe, preţ la care, în supermarket, pot să cumpăr un borcan cu maxim 45%fruct, conservanţi, gelifianţi şi alţi aditivi sintetici. Nu-mi imaginez iarna fără o dulceaţă bună de gutui.

Pe lângă alimente, aici poți găsi și alte produse.  Nu cred că este un secret pentru nimeni faptul că preţul florilor este mult mai mic în piaţă. Desigur,vei găsi flori şi plante de sezon, cu rădăcină sau fără, dar sigur cu miros. În plus, poţi să-ţi faci o jardinieră superbă cu costuri minime (busuiocul cu rădăcină costă 2 lei, la fel şi menta, cimbrul sau rozmarinul). Am rămas surprinsă să găsesc o bătrânică în piaţă care cultiva de zeci de ani cea mai bună rucola pe care am mâncat-o vreodată. La fel de surprinsă am rămas andivele româneşti. Absolut delicioase.

Îmi place să trec prin piață acum înainte de Crăciun. Tarabele abundă în produse tradiționale. De la cârnați, tobă, cardaboși până la dulciuri și cozonaci. E adevărat că la acest capitol preţurile sunt mai mari decât în magazine, însă gustul este minunat.

 Închei cu menţiunea că nu sunt vreo extremistă naturistă şi nici nu mă obsedează nutriţia. E adevarat, nu beau vinuri proaste, nu beau cafea proastă şi nu mănânc alimente proaste, dar asta ţine de o alegere personală. Cred cu ardoare că ar trebui să ne respectăm şi să ne iubim mai mult.

Schimbarea reală se face pas cu pas, iar noi putem încuraja și sprijini un mod sănătos de a produce hrana. Hrana care ar trebui să ne țină departe de boli, să ne asigure o dezvoltare armonioasă și să ne încânte prin gust și arome, așa că, mergeți cât mai des la piață.

Recomandările redacției