fotoclubproSala Clio a găzduit vineri, 10.01.2014, cu prilejul Săptămânii Fotografiei în România, vernisajul expoziţiei Taberei Internaţionale de Fotografie „Art-Image”, ediţia a doua, şi lansarea albumului «Tabăra Internaţională de fotografie „Art-Image”» (ediţia a II-a, Editura Trinom). Evenimentul a fost organizat de FotoClubProArad, Consiliul Judeţean Arad şi Centrul Cultural Judeţean Arad, în parteneriat cu Universitatea „Aurel Vlaicu” şi Complexul Muzeal Arad.

„Bogăţia meşteşugurilor populare pe care le întâlnim în judeţul Arad se datorează în mare măsură apartenenţei unei bune porţiuni a judeţului de Ţara Moţilor. Pornind de la Gurahonţ înspre Vârfuri, Hălmagiu sau Hălmăgel observăm cu deosebită curiozitate diferite obiecte pe care oamenii le confecţionează acasă datorită mâinilor lor pricepute. Găsim în această zonă o gamă foarte diversificată de obiecte confecţionate prin imaginaţia şi măiestria acestor oameni- de la produse de olărit până la faimoasele butoaie, furci, piese de mobilier şi alte obiecte artizanale.

 Pentru mulţi dintre locuitorii acestei zone aşa numitul meşteşug popular este o formă de trai. Obiectele lor le vedem expuse la târguri tematice sau în pieţele marilor oraşe.

 Valorificarea şi recunoaşterea talentului lor a fost premisa celei de-a doua ediţii a taberei internaţionale de fotografie Art-Image Arad. Luând la pas aceste localităţi, artiştii veniţi din şase ţări europene, dar şi din China, au surprins timp de o săptămână realizarea acestor obiecte de la o bucată de material- lemn sau pământ- până la produsul finit., a scris Ana Maria Dragoş, directorul CCJA.

„Frumuseţea şi ineditul judeţului nostru pot fi promovate prin mai multe mijloace artistice, însă unul dintre cele mai grăitoare este fotografia. Tocmai de la această premisă am pornit în 2012, când am organizat prima ediţie a taberei internaţionale de fotografie Art-Image Arad”, susţine E.AAFR, A.FIAP, Hon MPC Nelu Scripciuc, preşedintele FotoClubProArad.

 Art- Image 2013 s-a bucurat de prezenţa unor artişti fotografi din ţări precum China, Germania, Slovacia, Ucraina, Ungaria, Turcia şi, bineînţeles, România.”, a continuat preşedintele clubului, acesta fiind şi cel care a  deschis vernisajul.

Mai poate fi menţionat că, în cadrul aceluiaşi eveniment, cunoscutul fotoreporter Viorel Muscă a primit titlul de  „Membru de onoare al FotoClubProArad” şi o diplomă pentru întreaga activitate.

În încheiere, trei artişti din judeţ au făcut câte o demonstraţie a modului în care lucrează. Este vorba de eleva Cosmina Mihuţ, strănepoata pictorului Petru Mihuţ (pictură naivă), de Maria Aftincăi din Vladimirescu (torsul lânii) şi de Constantin Perva din Ineu (îmbrăcarea unei sticle în nuiele).

Expoziţia este deschisă până pe 19 ianuarie, urmând ca în februarie să fie vernisată şi în Ucraina. Lucrările vor fi, de asemenea, expuse sau mediatizate în toate celelalte ţări participante.

(G.S.)

Recomandările redacției