La niciun an de linişte (cât poate fi linişte în România), impusă de pierderea umilitoare a alegerilor de către Traian Băsescu şi ai lui, în urma votului din 9 decembrie 2012, preşedintele României se întoarce în forţă. A redevenit luptătorul dinaintea referendumului de demitere din iulie 2012, „animalul“ politic care ne-a tăiat salariile, pensiile,  alocaţiile pentru copii, care ne-a adus împrumuturi de zeci de miliarde de euro de la FMI. De câteva zile, Băsescu dă din nou de pământ cu clasa politică, cu Ponta, cu Antonescu, cu Voiculescu, cu PSD, cu PNL, cu USL, cu tot ce apucă, cu miniştrii, procurori generali sau simpli, cu presa. Totul fiindcă ăştia de la USL s-au permis să joace după aceeaşi melodie pe care dansează Băsescu de nouă ani de zile şi să umble la numirile de procurori, cu alte cuvinte să intervină cu bocancii în justiţie, cum bine zice Băsescu şi cum a făcut şi el din 2004 încoace.
Ieşirile de la 18.30 ale lui Traian Băsescu nu au însă darul de a-i convinge pe cetăţenii României, ba din contră. Dacă acuzele de intervenţie în justiţie ar fi venit din altă parte, da, ar fi fost o problemă. Dar când vin de la Traian Băsescu, care are justiţia la degetul mic de ani de zile, şi bagă la puşcărie pe cine vrea (vezi Năstase, vezi Becali) şi scapă pe cine vrea (vezi Falcă) efectul este exact invers. Ieşirile lui Băsescu nu fac altceva decât să reaprindă încrederea în USL şi dorinţa ca Ponta şi Antonescu să-l dea jos pe Traian Băsescu.
Într-o perioadă în care nimeni nu mai credea că USL-ul mai are un viitor, iată că vine Traian Băsescu şi le dă „vânt din pupa“ lui Antonescu şi Ponta, care ajunseseră să nu-şi mai vorbească. În loc să stea în vizuina de la Cotroceni şi să-I lase pe Ponta şi Antonescu să-şi rupă gâtul în urma interminabilelor certuri, Băsescu vine şi-i face din nou fraţi pe cei doi. Mărturisesc că în ultimele luni cu greu am mai suportat intervenţiile TV ale lui Crin Antonescu, din cauza obsesiei acestuia pentru funcţia de preşe­dinte. O dată cu ieşirile lui Băsescu, Antonescu mi-a redevenit simpatic, aşa cum aceleaşi ieşiri ale lui Băsescu au toate şansele să şteargă şi nemulţumirile românilor faţă de Roşia Montană şi faţă de modul „parşivel“ în care Ponta a introdus acest proiect în Parlament.
Ieşirile lui Băsescu nu-i fac rău lui. În fond, în decembrie anul viitor (plus, minus două luni, în funcţie de cât de înfometat după funcţie e preşe­dintele), Băsescu îşi încheie mandatul, nu mai are nevoie de voturi.  Problema e însă a PD-L-ului, care încă e asociat cu Traian Băsescu şi căruia preşe­dintele îi crează prejudicii imense. În primul rând, prin aceste ieşiri, scade încrederea în Băsescu şi, implicit, în PD-L, iar în al doilea rând, derapajele preşedintelui îi uneşte pe cei de la USL şi electoratul acestora, care se va trezi din letargie şi va uita de toate nereuşitele USL din ultimul an. Dacă vor să aibă vreo şansă în bătălia de anul viitor, cei de la PD-L au două soluţii: ori să se dezică de Traian Băsescu şi să meargă pe drumul lor, ori să-l ascundă vreo lună în pivniţele de la Cotroceni, unde să petreacă cu Bachus şi să nu mai intervină în viaţa publică, fiindcă riscă să-i facă din nou eroi pe cei de la USL.

Recomandările redacției