Ziarul nostru a tras nenumărate semnale de alarmă că asigurarea obligatorie a locuinţelor este o afacere bună doar pentru unii. Asta, în condiţiile în care, în majoritatea cazurilor, este vorba doar despre o taxă fără rost, care ar trebui plătită de toţi proprietarii de locuinţe din ţară, pentru ca să fie despăgubiţi cei care locuiesc în zonele unde există riscul să se producă cutremure, inundaţii şi alunecări de teren.

Potrivit site-ului PAID (Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale), la sfârşitul lunii septembrie, în judeţul Arad erau în vigoare 38.365 de poliţe, gradul de asigurare al locuinţelor fiind de 19,69%. De asemenea, conform informaţiilor oferite de site, arădenii care au fost în calea apelor au fost despăgubiţi cu enorma sumă de 15.606 lei. Cum alte informaţii aferente lunii trecute nu sunt disponibile pe site, am încercat să aflăm câte poliţe erau în vigoare în mediul urban şi în mediul rural în lunile anterioare. Astfel, în august, locuitorii oraşelor din judeţ aveau încheiate un număr de 28.513 poliţe, iar cei de la ţară 10.401 poliţe. Cu o lună mai devreme, numărul poliţelor încheiate în mediul urban era de 28.730, iar în mediul rural de 10.121. Deşi au fost înregistrate unele creşteri comparativ cu anii anteriori, trebuie spus că locuitorii judeţului au rămas încă foarte reticenţi cu privire la această taxă, asta, cu atât mai mult cu cât preţul celorlalte poliţe obligatorii vândute de asiguratori au crescut nepermis de mult în ultimul timp.

Ce s-ar fi putut face? Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA) a formulat încă de anii trecuţi propuneri în acest sens, menite să facă atractive aceste poliţe. „Când a fost iniţiat acest proiect de lege, pentru a veni în sprijinul locuitorilor judeţului, Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA) a formulat o serie de propuneri pentru modificarea legii, cerând ca poliţele obligatorii să acopere şi alte riscuri decât cele acoperite până acum, cum ar fi explozii, inundaţii între vecini.  Cei în drept să ia măsuri ne-au ascultat şi au notat propunerile noastre în carneţele  şi au promis că vor discuta problema. Nu s-a mai întâmplat nimic”, susţinea la vremea respectivă Dorina Lupşe, preşedintele ULALA. Aceasta mai propunea ca teritoriul naţional să fie  împărţit în mai multe zone şi în fiecare zonă să se acopere anumite riscuri specifice. „Pe ei nu i-a interesat acest lucru. Au vrut să facă un fond la nivel naţional pentru a acoperi despăgubirile care trebuie plătite acolo unde se produc inundaţii, alunecări de teren şi cutremure”, a mai spus Lupşe. În plus, preşedintele ULALA susţine că modificările care au fost aduse legii ulterior nu au făcut decât să-i oblige pe oameni să încheie o astfel de poliţă, chiar dacă aveau una facultativă. „Pentru noi, la bloc, ar fi fost bine ca poliţa obligatorie să acopere şi riscul de incendii, de inundaţii, fie inundaţii între vecini, cum am mai spus, fie inundaţii de la instalaţia comună. Toate aceste riscuri pot fi cuprinse însă în poliţa facultativă, adică dacă plăteşti mai mult”, ne-a declarat Dorina Lupşe.

Despăgubiri limitate

În legea care stabileşte obligativitatea asigurării obligatorii a locuinţelor se vorbeşte despre imobile de tip A (construcţii cu structură de rezistenţă din beton armat sau metal şi cu pereţi exterior din cărămidă arsă, piatră, beton, cu sau fără cadre de beton armat, lemn şi alte materiale asemănătoare, rezultate în urma unui tratament chimic) şi de tip B (construcţii din cărămidă nearsă, vălătuci, chirpici, pământ bătut şi alte materiale asemănătoare, nesupuse unui tratament termic sau chimic, cu pereţi de orice fel, aco­perite cu stuf, paie, trestie sau coceni). Primele de asigurare sunt de 20 de euro în cazul locuinţelor tip A, pentru o suma asigurată de 20.000 de euro, şi de zece euro în cazul locuinţelor tip B, pentru o sumă asigurată de 10.000 euro.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăților de asigurare pentru încheierea de asigurari obligatorii de locuință, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008.

PAID s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societăți de asigurare (ABC Asigurări, Astra Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Platinum Asigurări și Uniqa Asigurări), acționari PAID.

Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundaţii şi alunecările de teren.

De menţionat că activitatea PAID a început în februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurărilor obligatorii pentru locuințe a fost în data de 15 iulie 2010.

Recomandările redacției