Două dintre formaţiunile importante de pe scena politică se pregătesc de alegeri. În ambele partide spiritele sunt înfierbântate, chiar dacă acest lucru nu face decât să dea apă la moară adversarilor.
În PNL, Crin Antonescu nu pare să aibă nicio problemă în a obţine un nou mandat de preşedinte, cu toate că nemulţumiţii s-au regrupat în spatele lui Călin Popescu Tăriceanu, fostul premier fiind prezentat de unii ca fiind un posibil candidat pentru Cotroceni. Un candidat viabil după părerea mea, având în vedere prestaţia bună pe care a avut-o ca prim-mi­nistru şi faptul că pe vremea sa se trăia mult mai bine decât acum.
Au fost câteva scandaluri, câteva excluderi, unii dintre nemulţumiţi au fost doar ameninţaţi cu excluderea, dar Crin are o poziţie puternică, aproape de neclintit. Probleme ar putea însă să apară în cadrul USL, liberalii lui Antonescu şi social-democraţii lui Ponta scoţându-şi armele din teacă pentru a se ameninţa reciproc. Ba Vosganian este nemulţumit de modul în care s-a împărţit puterea în ministere, ba Sebastian Ghiţă şi Sorin Roşca Stănescu se ceartă ca la uşa cortului, ba televiziunile lui Voiculescu pun tunurile pe Guvern, iar televiziunea lui Ghiţă pe Antonescu. Pentru a-şi consolida poziţia, atât în lupta cu adversarii din propriul partid, cât şi în eventualitatea unui conflict deschis în cadrul USL, Crin Antonescu şi-a scos un as din mânecă: Klaus Iohannis, primarul Sibiului, cel care acum câţiva ani era susţinut de PNL, PSD şi celelalte formaţiuni aliate împotriva PD-L-ului lui Băsescu, pentru un mandat de premier. Atunci n-a fost să fie, dar în viitor… cine ştie? Asta, deşi preşedintele PNL a exclus orice posibilitate ca Iohannis să devină un contracandidat pentru Ponta. Ar putea fi însă o monedă de schimb foarte valoroasă, în ideea în care mai marii PSD s-ar gândi să nu-l mai susţină pe şeful liberalilor la alegerile prezidenţiale. În ceea ce priveşte ale­ge­rile din PNL, Antonescu a reuşit să-şi ducă alături un aliat care îi securizează pur şi simplu candidatura.
În PD-L, apele sunt mult mai tulburi, iar luptele care se dau, mult mai grele. Vasile Blaga, un candidat care nu este văzut cu ochi buni de preşedintele Băsescu şi de apropiaţii săi, are prima şansă. Este un bun organizator şi a reuşit să-şi facă aliaţi puternici printre numele grele din partid. Elena Udrea, pe de altă parte, pare a fi asul din mâneca lui Băsescu. Un as nu prea puternic aş spune eu, având în vedere imaginea nu prea bună pe care şi-a făcut-o de când este în viaţa publică. Sigur, este un politician care a trecut prin funcţii importante, are o anumită experienţă şi o anumită abi­litate, este inteligentă, frumoasă, dar îi cam lipseşte cre­dibilitatea. Are însă o cali­tate mare în ochii preşedintelui… îi este fidelă. Să fie însă suficient pentru al înfrunta pe „Buldogul” Blaga cu şanse reale de câştig? Sau preşe­dintele mai are un as? Mă gândesc la un as de genul celui despre care a spus că este candidatul ideal pentru a-i lua locul în fruntea ţării, adică un bărbat de aproximativ 40 de ani, capabil să-i ţină piept lui Ponta.

Recomandările redacției