ok1Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie şi   Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” a organizat, vineri, 23.08.2013, în cadrul manifestărilor organizate cu ocazia „Zilelor Aradului”, workshop-ul „Viaţa şi educaţia”.
La dezbateri au participat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, conf. univ. dr. Sorin Başchir, preşedintele Senatului UVVG, prof. univ. dr. Cristian Haiduc – prorector, consilierii municipali USL – Ionel Ciupe, Tristan Mihuţa şi Marian Lupaş, prof. Romeo Trifa, preşedintele Colegiul Particular „Vasile Goldiş”, Valer Zgârdea, directorul Cancelariei Prefectului, prof. Paul Barta, inspector şcolar în cadrul IŞJ Arad, reprezentaţi din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, cadre didactice, studenţi, masteranzi şi absolvenţi ai UVVG – membri ALUMNI.
Lucrările au fost moderate de d-na lect. univ. dr. Aurora Lupaş şi prof. univ. dr. Teodor Pătrăuţă, decanul Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie şi Educaţie Fizică şi Sport şi au dezbătut problema asistenţei sociale.
Lect. univ. dr. Aurora Lupaş ne-a declarat: „Cu ocazia Zilelor Aradului, am decis să marcăm începuturile şcolii de asistenţă socială în Arad, având în vedere că Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” are o istorie în ceea ce priveşte grija faţă de cei mai puţin norocoşi. Am ajuns la concluzia că proble­matica socială trebuie să fie foarte apropiată de om şi în acest sens s-au făcut propuneri ca re­rezentanţii Universităţii noastre să meargă în comunităţi, iar împreună cu reprezentanţii auto­rităţilor locale să facem o analiză de nevoi, pentru a putea pro­pune factorilor de decizie soluţii pentru îmbu­nătăţirea stilului de viaţă a persoanelor afectate”.
Prof. univ. dr. Teodor Pătrăuţă, decan al Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie şi Educaţie Fizică şi Sport, a subliniat că „workshop-ul „Viaţa şi educaţia” a pus în evidenţă, atât preocupările UVVG în domeniul asistenţei sociale, cât şi a altor factori care contribuie la educaţie. S-au făcut o serie întreagă de propuneri care vizează îmbunătăţirea condiţiilor care să creeze o educaţie de calitate şi, totodată, a fost scos în evidenţă şi aportul social. Autorităţilor locale au fost impresio­nate de modalitatea noastră de a discuta problemele sociale şi au considerat că este necesar ca şi ei, prin ceea ce fac în cadrul organismelor locale şi judeţene, să îşi aducă un aport sporit în creşterea condiţiei de viaţă şi de educaţie în ansamblu”.
„S-au discutat lucruri foarte interesante şi din punctul de vedere al inspectoratului, iar relaţiile cu ONG-urile sunt foarte bine primite”, a punctat prof. Paul Barta, Inspector şcolar în cadrul IŞJ Arad.
D-na Mirela Călăcean, asistent social în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, a subliniat că „eficienţa în orice demers de asistenţă socială pleacă de la dorinţa de implicare şi colaborare între toţi factorii decizionali, pe toate planurile”.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, a precizat că: „Dezbaterea a adus în atenţie necesitatea de educaţie continuă care astăzi este o prioritate pentru proiectul „Strategia- Europa 2020” şi învăţământul din toate statele europene. S-a evidenţiat faptul că specializările de asistenţă socială trebuie să primească importanţa cuvenită, prin schimbarea unor elemente curriculare şi printr-o practică care se efectuează în pregătirea acestor specialişti. Vom continua întrunirile pe această temă, la un alt nivel, în perspectiva noului an de învăţământ, din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”. Prin ceea ce s-a dezbătut, se pot constitui noi principii de punere în aplicare a asistenţei sociale, care au apărut în învăţământul românesc, prin Spiru Haret şi au fost continuate şi de Vasile Goldiş, în timpul cât a fost ministrul Educaţiei”.
Biroul de presă al UVVG

Recomandările redacției