straziAsociaţia „Arad Km 0” a lansat pe site-ul www.stareanaţiunii.com un atac extrem de dur la adresa primarului Gheorghe Falcă. Primăria condusă de Falcă este acuzată că a oferit contracte de milioane de euro pentru reparaţia străzilor firmelor prietene. Printre beneficiarele banilor proveniţi de la bugetul local se numără firmele din Grupul Confort din Timişoara şi Conar SA, controlate de omul de afaceri Georgică Cornu şi reprezentate la Arad de Florin Paşca, vecinul de duplex al primarului Falcă.  „Am început în 2008 cu nici 300 mii euro pe an – costul reparațiilor străzilor, ajun­gând acum să cheltuim de peste zece ori  (trei milioane euro/an). La o scurtă analiză se observă că există un fel de «Roată a ţiganului»  între asfaltangii, de la an la an”, se arată pe site. Reprezentanţii asociaţiei mai susţin că firmele reprezentate de vecinul primarului au câştigat constant licitaţiile organizate de Primărie. „Florin Pasca este, începând cu data de 1 iunie 2011, manager al SC Confort SA, încheind un contract de management pe judeţul Arad prin firma sa, SC Univro SRL Arad”, mai susţin reprezentanţii Asociaţiei „Arad Km 0”.
Negocierile au luat locul licitaţiilor
Mai mult, preşedintele Dan Ciucuriţă ne-a declarat că, făcând o investigaţie proprie a descoperit că o mare parte dintre contractele  primite de firmele reprezentate de Paşca au fost prin negociere, fără anunţ de participare, conform SEAP. „An de an, bugetul alocat reparaţiilor străzilor din municipiu, şi nu ne referim aici la marile bulevarde, a crescut în mod constant. În total, în ultimii cinci ani, valoarea contractelor s-a ridicat la peste 62 de milioane de lei. Un element surpriză este că, din 2010, lucrările au fost atribuite prin negociere directă, fără licitaţie, în baza unui contract atribuit în urma unei licitaţii din 2010. Informaţiile acestea au fost obţinute de pe SEAP. E aberant ceea ce se întâmplă. Acestea sunt nişte practici care ne demonstrează că banii publici ajung la firme care au legătură directă cu domnul Falcă. Nu mi se pare normal să câştigi iniţial o licitaţie, cu sume mici, apoi în baza acelui contract să se atribuie noi contracte, apelându-se la nego­cieri directe, fără anunţ de parti­cipare. Este vorba despre noi contracte, cu valori mult mai mari decât cele iniţiale. Firmele despre care vă vorbesc îşi schimbă zona în care lucrează de la an la an, pentru ca la final să obţină cam aceeaşi sumă de bani fiecare”, ne-a declarat Ciucuriţă.
Conform Asociaţiei „Arad Km 0” Confort SA a obţinut, între 2008 şi 2012 zece contracte pentru între­ţinerea străilor din municipiu, dintre care opt au fost câştigate prin negociere fără anunţ de participare. Valoare totală a contractelor este de 13.377.268 lei fără TVA. SC Conar SA a obţinut de asemenea cinci contracte, dintre care patru câştigate prin negociere fără anunţ de participare. Valoarea celor cinci contracte se ri­dică la 5.114.529,60 lei fără TVA.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției