Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a anunţat, luni, că îşi păstrează neschim­- bată poziţia cu privire la efectele negative înregistrate în economie în urma adoptării unor măsuri administrative discreţionare, şi consideră că devansarea creşterii salariului minim pe economie începând cu 1 noiembrie este o măsură populistă, care va afecta mediul privat. Asociaţia avertizează şi asupra încetinirii creşterii economice din acest an.
„AOAR atrage atenţia asupra încetinirii creşterii economice în anul 2018, de circa 4,4% în prezent, faţă de nivelul de 5,3% menţinut ca premisă chiar la aprobarea primei rectificări bugetare din acest an. În astfel de condiţii, anunţarea devansării creşterii salariului minim pe economie începând cu 1 noiembrie 2018, fată de 1 ianuarie 2019, reprezintă o măsură populistă, arbitrară, afectând negativ sectorul privat, cu deosebire industria prelucrătoare”, se arată în comunicat.
AOAR consideră că un avans salariilor în administraţia publică, fără aplicarea unor criterii de performantă, nu a dus la o îmbunătățire a acestor servicii pentru firme şi cetăţeni. Totodată, AOAR dezaprobă lipsa de voință politică în ceea ce priveşte informatizarea serviciilor publice, contrar declaraţiilor şi angajamentelor exprese, repetate de către toţi decidenţii politici. Asociaţia avertizează că o consecinţă a lipsei informatizării administraţiei publice şi a celei locale este accentuarea presiunilor vizând creşterea numărului de angajaţi, peste 15.000 de noi angajaţi în sistemul public în anul 2017, motivată de gradul mare de încărcare.
„AOAR constată, cu regret, că prevederile din programul de guvernare privind îmbunătătirea relaţiei Guvern-mediul de afaceri răman simple declaraţii politice, de natură electorală. Toate măsurile adoptate de guvernele ce s-au succedat de la 1 ianuarie 2017 au pus la grea încercare companiile, afectând semnificativ încrederea şi performanţă mediului socio-economic”, se arată în comunicat. AOAR avertizează că pericolul ignorării de către decidenţii politici a cererilor fundamentate venite dinspre mediul de afaceri constă în reducerea semnificativă a investiţiilor, amplificarea tensiunilor pe piaţa muncii şi o mai accentuată încetinire a creşterii economice. (News.ro)

Recomandările redacției