Dorina LupseDeşi arădenii care se încălzesc încă în sistem centralizat plătesc pentru gigacalorie unul dintre cele mai mari preţuri din ţară, primarul Gheorghe Falcă refuză orice discuţie cu privire la o eventuală reducere a preţului. În unul dintre numerele de săptămâna aceasta ale ziarului nostru vă informam că numărul restan­ţierilor a crescut foarte mult în ulti­- mul timp, astfel încât, nu mai puţin de 20% dintre consumatori vor intra în sezonul rece cu datorii de iarna trecută. Asta, din cauză că din ce în ce mai mulţi locuitori ai municipiului nu îşi mai pot permite să plătească 290 de lei, la cât a fost stabilit, anul trecut, preţul gigacaloriei de consi­lierii din tabăra primarului. De menţionat că tot atunci, proiectul iniţiat de Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA) şi înaintat de consilierii Opoziţiei, potrivit căruia preţul trebuia să fie redus la 270 de lei, a fost respins de maşina de vot din CLM.
În cursul ultimei şedinţe de consiliu, o solicitare făcută de consilierul PC Lia Ardelean, care cerea doar sprijinul aparatului tehnic din Primărie pentru redactarea unui proiect de hotărâre prin care să se reducă preţul la căldură şi apă caldă, a primit un răspuns negativ din partea lui Gheorghe Falcă. „Pentru a nu ni se mai reproşa că proiectele întocmite de noi nu îndeplinesc toate cerinţele, solicit pe această cale sprijinul aparatului de specialitate, pentru întocmirea unui proiect de hotărâre prin care solicităm reducerea preţului gigacaloriei”, a spus Lia Ardelean. Răs­punsul primarului a fost însă unul de natură politică, acesta găsind şi de data aceasta un prilej pentru a arăta cu degetul înspre Guvern. „Toţi am vrea să subvenţionăm preţul căldurii cu 100%, dar nu putem aduna banii necesari. Nu am primit bani de la Guvern pentru învăţământ, nu am primit bani pentru subven­ţionarea energiei termice. Tras­mi­teţi un mesaj în acest sens şi toţi consilierii vor vota acest lucru”, a răspuns Falcă.
În topul oraşelor cu cele mai mari preţuri
Atitudinea lui Falcă este taxată dur de reprezentanţii asociaţiilor de proprietari. Dorina Lupşe, preşedintele ULALA, care a făcut demersuri peste demersuri pentru ca arădenii să plătească un preţ decent pentru utilităţi, susţine că nimeni nu ar cere subvenţionarea căldurii, dacă acest lucru nu ar fi necesar. „Domnul Falcă ar trebui să ştie că nimeni nu ar cere subvenţionarea preţului dacă acest lucru nu ar fi necesar, iar preţul respectiv ar fi corect. Nu am vrea să stăm cu mâna întinsă, dar dorim să ştim ce au făcut cei care au condus Primăria şi membrii CLM pentru ca preţul gigacaloriei să fie mai mic. De ani buni suntem în topul oraşelor cu cele mai mari costuri la preţul gigacaloriei, care reprezintă 65% din totalul cheltuielilor plătite în lunile de iarnă. Am ajuns astfel să plătim nu mai puţin de 18,31 de lei pentru un metru cub de apă caldă, care nu ne este furnizată conform contractului cadrul stabilit de ANRSC. Pe lângă acest suntem obligaţi să dăm atât de mult pentru un metru cub, până apa rece de pe conductă se încălzeşte, o plătim la preţ de apă caldă”, a declarat Dorina Lupşe.
„Oamenii au ajuns să nu se mai spele”
Aceasta susţine că va apela la sprijinul tuturor consilierilor locali, pentru votarea proiectului pe care îl va pregăti în vederea reducerii preţului gigacaloriei. „Din păcate însă nu pot să nu constat că în toţi aceşti ani, consilierii PD-L au votat împotriva acestei reduceri. Pe domnul Falcă nu l-a interesat niciodată preţul gigacaloriei din Arad şi nici programul de reabilitare termică a blocurilor. Din câte dezbateri pe această temă am iniţiat şi la care l-am invitat, nu a participat la niciuna. Nu cred că l-a interesat viaţa cetăţenilor din Arad decât o dată la patru ani. La nivelul asociaţiilor de proprietari, situaţia este foarte delicată. După 24 de ani de la Revoluţie, am ajuns să vorbim de preţuri atât de mari, am ajuns să vorbim de debranşări şi că oamenii nu se mai spală din cauza preţului mare al apei calde. La 25 de ani de la Revoluţie am ajuns să vorbim despre asociaţii de proprietari acţionate în instanţă de furnizori. Bucurându-se de majoritate în CLM, domnul Falcă a făcut să fie votate proiecte care au fost dorite de dânsul, nu care au fost necesare pentru cetăţeni”, a încheiat Dorina Lupşe.

Recomandările redacției