Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA) a participat, recent, la Conferinţa Naţională a Asociaţiilor de Proprietari desfăşurată la Bucureşti.

Conform celor declarate de Dorina Lupșe, președintele ULALA, alături de reprezentanţi ai uniunilor şi federaţiilor asociaţiilor de proprietari din întreaga ţară au mai participat şi reprezentanţi ai Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, ai Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, ai Comisiei pentru Industrii şi Servicii, ai Patronatului Societăţilor de Construcţii precum şi specialişti din domeniul energetic.

„Tema principală a întrunirii a fost parteneriatul şi implicarea activă a reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari la luarea deciziilor, factor esenţial pentru un act de administrare într-o ţară membră a Uniunii Europeneˮ, susține Dorina Lupșe.O altă temă pusă în discuție a fost legată de modificarea şi completarea legislaţiei privind serviciile comunitare de utilităţi publice respectiv modificarea Legii 241/2006 cu privire la serviciul de alimentare cu apă rece şi canalizare prin instituirea contorizării individuale care, potrivit reprezentanților ULALA, nu poate fi aplicată în cadrul condominiilor, în special în blocurile de locuinţe unde instalaţia de distribuţie a apei este pe verticală. „Pentru aceasta, consiliile locale municipale trebuie să modifice regulamentele locale privind serviciul public de  apă şi canalizareˮ, a mai spus președintele ULALA.

 

Se lucrează fără logică

 

De menționat că s-au mai purtat discuții și cu privire la una dintre problemele care i-au preocupat foarte mult în ultimul timp pe reprezentanții asociațiilor de proprietari din Arad, și anume noul proiect de lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Potrivit conducerii ULALA, ar fi de dorit o lege nouă, nu modificări peste modificări la legea veche. „În momentul de faţă, proiectul de lege se afla tot în cadrul compartimentelor specializate ale Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în procedura de avizare internă, timp în care au fost promulgate două completări ale legii 230/2007. Ne întrebăm ce logică are apariţia unei noi legi la care s-a investit multă muncă atâta timp cât în paralel apar modificări pe legea actualăˮ, a continuat Dorina Lupșe.

La întâlnire s-a mai discutat despre programul de reabilitare termică a blocurilor, s-a pus în discuţie stadiul lucrărilor cu termen de finalizare 31 decembrie 2015 şi respectarea gradului de eficiență energetică prevăzut de acest program pentru a nu risca returnarea fondurilor europene. De altfel, reprezentanții ULALA speră să nu aibă probleme la acest capitol. „Poate nu era atât de important înfiinţarea  Ministerului Pentru Consultare Publică şi Dialog Civic – care înseamnă cheltuieli bugetare – cât funcţionarea normală a instituţiilor statului în relaţia acestora cu societatea civilă. După părerea noastră  este mai importantă reactivarea instituţiilor care să răspundă de controlul serviciilor de utilităţi publice respectiv comisiile din cadrul Ministerului de Interne care au fost desfiinţate în anul 2012, comisii care să stopeze multe nereguli produse în lanţ ale serviciilor de utilităţi publiceˮ, a încheiat Dorina Lupșe.

Recomandările redacției