biletePensionarii arădeni sunt ne­mul­ţumiţi de numărul de bilete de tra­tament, repartizate anul acesta. Biletele nu au fost doar repartizate cu întârziere ci, numărul acestora este mult mai mic decât anul precedent.
Numărul vârstnicilor care reuşesc să plece în staţiuni pentru tratament anul acesta va fi mai mic decât până acum, datorită numărului redus de bilete. Cu peste 1.300 de bilete mai puţin faţă de anul trecut au fost repartizate Casei Judeţene de Pensii Arad. Şi asta pentru că, anul acesta, unul în care bugetele au fost aprobate târziu a fost şi un an în care, sejururile pentru tratament au început cu întârziere.
Consiliul Judeţean al Persoanelor Vârstnice, Liga Pensionarilor şi alte asociaţii care reprezintă interesele persoanelor în vârstă s-au plâns parlamentarilor arădeni, cu privire la numărul redus de bilete de tratament.
Reprezentanţii pensionarilor arădeni au cerut deputaţilor să facă demersuri pentru suplimentarea biletelor de tratament, în contextul în care, de aceste facilităţi au nevoie în special vârstnicii care suferă de diferite afecţiuni. Aradului i-au fost repartizate un număr de 4.045 bi­lete de tratament pentru 2013, ce vor fi împărţite în 14 serii. Dintre acestea, 904 bilete de tratament sunt pentru staţiunile în care Casa Naţională de Pensii are baze proprii de tratament şi doar 530 sunt gratuite. Pentru Moneasa sunt disponibile în total 1.384 de bilete, din care, 428 la TBRCM Codru Moma, pentru Staţiunea Băile Felix, 596, iar pentru 1 Mai, doar 234.
Pentru Herculane sunt disponibile în total 234 de bilete de tratament, iar pentru Geoagiu, 169. Du- rata unei sejur este de 18 zile, iar a tratamentului balnear de 14 zile, ultima serie având începerea sejurului în data de 29 noiembrie 2013. Gratuităţile sunt pentru pensionarii de invaliditate în baza programului de recuperare stabilit de medicul expert de asigurări sociale, veteranii de război, salariaţii care muncesc în medii periculoase şi beneficiarii de indemnizaţii. În situaţia în care, numărul de locuri repartizate gratuit este epuizat, pot fie eliberate cu plata contribuţiei individuale, doar cu acceptul scris al solicitantului şi doar dacă acesta are şi calitatea de asigurat. Cele mai multe bilete vor fi repartizate pensionarilor, doar 20 la sută din numărul total revenindu-le asiguraţilor.

Recomandările redacției