Astăzi se dă lupta finală pentru președinția PNL

0
511

În dimineața zilei de sâmbătă, a început congresul Partidului Național Liberal, la Romexpo, în București. Este vorba de lupta dintre Florin Cîțu, premierul României, și Ludovic Orban, actualul președinte al partidului și, totodată, președinte al Camerei Deputaților. 

În ciuda depășirii incidenței de 4/1000 de locuitori în Capitală, la congres au participat în jur de 5.000 de delegați, „dotați” cu certificatul verde, testați sau trecuți prin boală.

Congresul a început cu discursul președintelui Klaus Iohannis, care, fără să o spună expressis verbis, îl susținea pe Florin Cîțu la președinția partidului. Președintele a făcut apel la unitatea formațiunii politice și a criticat faptul că „s-au spus lucruri grave, s-au folosit cuvinte dure, care sapă credibilitatea unui partid puternic încercat”. Președintele a mai spus, printre multe altele, că nu există niciun motiv pentru ca Florin Cîțu să nu continue să fie premier și a condamnat, din nou, „derapajele și atacurile la persoană”.

Au urmat discursurile invitaților Kelemen Hunor, președintele UDMR, și Cristian Diaconescu, președintele Partidului Mișcarea Populară. Kelemen Hunor a ținut să vorbească despre „problemele reale ale României”. „Trebuie să ne mişcăm repede şi trebuie să dăm un ajutor real pentru persoane fizice dar şi pentru firme, să nu ne trezim cu o inflaţie şi mai mare, care va avea efect la reducerea consumului şi va încetini economia”, a spus Kelemen Hunor. „E nevoie de o Românie modernă în care nu au loc hoţia şi prostia”, a adăugat, printre altele, Cristian Diaconescu. 

În continuare a fost prezentat raportul de activitate a celor patru ani în care Ludovic Orban a fost președintele partidului, urmat de discursul lui Florin Cîțu, văzut ca un reformist, liberal convins, care muncește în echipă. Acesta pare să fie favorizat, însă există încă o anumită incertitudine privind voturile individuale ale delegaților, care pot vota diferit față de filialele de partid. 

UPDATE ora 13:45: Florin Cîțu a fost huiduit repetat în timp ce și-a susținut discursul, iar Ludovic Orban le-a cerut susținătorilor săi să îl lase să vorbească. 

Au urcat apoi pe scenă cei cinci susținători ai lui Florin Cîțu: Iulian Dumitrescu, Emil Boc, Gheorghe Flutur, Rareș Bogdan și Dan Vâlceanu.

După toate aceste discursuri, Ludovic Orban s-a întors la pupitru, criticând modul în care Florin Cîțu ar fi aruncat țara într-o criză și a menționat „Sunt un garant al unității PNL, am făcut asta și când am avut funcții, și când am pierdut competiții. PNL nu poate să își inventeze acum doctrina, avem valorile din 1875, ca un far călăuzitor. Trebuie să continuăm munca înaintașilor noștri”.

Susținătorii lui Ludovic Orban, ultimii care au vorbit pe această temă, au fost Ionel Dancă, Violeta Alexandru, Siegfried Mureșan, Virgil Guran și Ion Ștefan. 

UPDATE 16:30 S-a terminat votarea și se așteaptă numărătoarea, rezultatele venind în cursul serii.

Au apărut controverse legate de persoane care și-ar fi arătat buletinul de vot la ieșirea din cabină sau l-ar fi fotografiat. La această oră, tabăra lui Cîțu estimează un procent de aproximativ 70% în favoarea premierului. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.