În această după-amiază se întâlnesc două echipe cu obiective diferite. UTA se gândește încă la calificarea în play-off și are la dispoziție 9 etape ca să recupereze ecartul de 5 puncte care o desparte momentan de locul 6. Ținând cont și de numărul mare de echipe implicate în lupta pentru acest obiectiv, este evident că trupa lui Laszlo Balint nu își mai poate permite nici cel mai mic pas greșit pe teren propriu. Așadar, este de așteptat să vedem o echipă hotărâtă, determinată și mai ales ofensivă. Va conta foarte mult însă felul în care UTA, care este echipa mai creativă, va știi să se adapteze la condițiile de joc care, cu siguranță nu vor fi cele mai bune și ne referim aici la starea gazonului. De urmărit de asemenea și în ce măsură echipa gazdă și-a rezolvat marile probleme la finalizare pe care le-a avut în ultimele etape disputate în 2021.

Gaz Metan Mediaș pe de altă parte este implicată în lupta pentru supraviețuire, atât din punct de vedere sportiv cât și din punct de vedere financiar. În clasament se află pe locul 13, loc de baraj, acolo unde se duelează cu alte trei echipe, pentru evitarea acestei poziții. Ca obiectiv secundar este evident și păstrarea unei distanțe sigure de locurile direct retrogradabile. Misiunea lui Ilie Poenaru nu va fi ușoară deoarece, din cauza restanțelor financiare, a pierdut destui jucători importanți în această iarnă și, chiar dacă economic sunt ceva semne de stabilitate, va fi destul de greu de închegat repede o echipă cu atât de mulți jucători noi sau care n-au făcut parte dintre titulari până de curând. Tocmai de aceea, este de așteptat ca la Arad să vedem o așezare mai defensivă care să pună în valoare calitățile atletice și determinarea jucătorilor, pentru că jocul colectiv clar nu este la parametrii doriți de antrenor.

UTA s-a întărit în această iarnă cu atacanții Karolis Laugzemis (Lituania) și Easton Ongaro (Canada) precum și cu mijlocașii ofensivi Dumitru Cardoso (fost component important al Gazului în sezonul trecut) și Philip Otele, cu mențiunea că nigerianul nu este disponibil pentru meciul de astăzi. Au fost și plecări, în exclusivitate jucători pe care staff-ul nu i-a mai considerat suficient de valoroși sau pregătiți să contribuie la ascensiunea echipei: Mociu, Tomozei, Florin Ilie, Bustea, Hora și Antal. Echipa arădeană s-a pregătit în Antalya, unde a învins echipa gaboneză AS Pelican, cu 2-1 și a cedat în fața belgienilor de la Charleroi (1-4) și a elvețienilor de la FC Aarau (1-2). De menționat că, pe lângă absența amintită a lui Otele, UTA nu se va putea astăzi nici pe Modestas Vorbjovas, încă nerefăcut complet după o accidentare.

Medieșenii, așa cum spuneam, au pierdut mulți jucători în această iarnă:  Bryan Alceus, Roberto Romeo, Thomas Smola, Adama Sarr, Mihai Velisar, Yves Pambu și Diogo Izata. Aproape pecetluită este soarta și lui Ronaldo Deaconu. Vedeta Gazului se pare că a ajuns la o înțelegere cu clubul pentru rezilierea contractului începând cu 27 ianuarie, caz în care este greu de spus în ce măsură antrenorul se poate baza pe el pentru acest meci. La capitolul veniri, cele mai importante sunt cele ale Tsvetelin Chunchukov (împrumutat de la Sepsi) și Florin Achim (de la Academica Clinceni). Medieșenii s-au pregătit tot în Antalya, ca și UTA, acolo unde au disputat două partide amicale: 2-1 cu FC Vaduz și 0-0 cu FK Qarabag. Pentru meciul cu UTA, Ilie Poenaru nu-i are la dispoziție pe Francisco Junior (suspendat) și pe Nasser Chamed (la Cupa Africii cu naționala Insulelor Comore). În plus, fundașul central Patricio Matricardi este incert din cauze medicale.

Înfruntarea dintre UTA și Gaz Metan este una istorică, ce-i drept cele două duelându-se mai mult în liga secundă în anii 80-90. Totuși prima confruntare dintre cele două a avut loc pe scena fotbalului românesc, pe 7 decembrie 1947, când ITA (campioană en-titre la acel moment) a învins cu 5-2 în deplasare pe CSM Mediaș (așa cum se numea echipa atunci). Bombardierul Bonyhadi a marcat de 4 ori, al cincilea gol purtând semnătura lui Zoltan Farmati. La retur, în primul meci disputat între cele două echipe la Arad, lucrurile vor sta și mai rău pentru medieșeni deoarece la 5 mai 1948 UTA învingea pe vechiul stadion cu… 8-2! Era ultima etapă a sezonului și un oraș întreg sărbătorea al doilea titlu consecutiv al ITA-ei. Întorcându-ne în prezent, de la revenirea în elită, Bătrâna Doamnă s-a duelat de 4 ori cu Gaz Metan Mediaș. După o înfrângere, 1-3 în noiembrie 2020 (când Dumitru Cardoso a făcut spectacol pe Arena Francisc Neuman în tricoul adversarei de azi), au urmat trei victorii ale echipei noastre: 2-1 la Mediaș în returul sezonului trecut, 1-0 pe teren propriu în play-out și un un nou 1-0 în turul acestui sezon, la Mediaș, cu golul lui David Miculescu din finalul partidei.

Meciul din această după-amiază va fi condus la centrul de George Cătălin Găman din Craiova, susținut la cele două tușe de Adrian Popescu (tot din Craiova) și Laszlo-Imre Bucsi (din Sfântu Gheorghe). Rezervă este tot un arbitru Sfântu Gheorghe, Lucian Rusandu. Observatorii meciului sunt Florin Hâncu din Brașov pentru arbitri și Romulus Gabor din partea FRF, ca observator de joc.

Partida începe la ora 17 și este transmisă în direct de Digi Sport 1, Telekom Sport 1 și Look Sport. La meci au acces spectatori la maxim 30% din capacitatea stadionului.

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției