Atunci când echilibrul ne este perturbat de anumiţi factori cum ar fi schimbarea de sezon, tindem să devenim astenici. La fel se întâmplă și când ieșim din iarnă și intrăm în sezonul cald. Până când se acomodează organismul, se instalează astenia de primăvară. Iată ce simptome are și cum se tratează ea!
În general, termenul de astenie se aplică în situațiile în care o persoană resimte oboseala acută fizică și psihică fără să fi depus un efort semnificativ, are un somn agitat cu multe întreruperi și o sensibilitate accentuată la anumiți stimuli. Potrivit stu­diilor, astenia poate afecta în­tregul corp sau doar anumite regiuni și îngreunează îndeplinirea anumitor activități simple, de zi cu zi. Practic, te simți fără energie.
Simptomele asteniei de primăvară
Astenia de primăvară vine la pachet cu multe simptome. Le putem avea pe toate sau o parte din ele și nu sunt deloc plăcute.
– Oboseală la nivel fizic, dar și mental;
– Tristețe nemotivată;
– Lipsa apetitului;
– Slăbiciune musculară;
– Dureri de cap;
– Epuizare;
– Căderea părului;
– Pierderea apetitului sexual;
– Scăderea tensiunii arteriale;
– Insomnii;
– Dificultăți de concentrare;
– Extenuare;
– Anxietate și irascibilitate.
Cum se tratează
Alimentația echilibrată. Medicii recomandă ca în alimentația noastră să se re­găsească ouăle, produsele lactate, peștele, nucile, legumele, cerealele integrale, ananasul, căpșunile, papaya, portocalele, grepfrutul și strugurii.
Bea multă apă și ceaiuri. Hidratarea atenuează simptomele asteniei de primăvară, în special, durerile de cap și amețelile. E bine să consumăm cel puțin doi litri de apă pe zi, dar și ceaiuri.
Fă mișcare. Sportul eliberează endor­fine și ne oferă o stare de bine.
Dormi cel puțin șapte ore pe noapte. Ai nevoie de somn pentru a putea face față cu bine simptomelor asteniei de primăvară. Cercetătorii sunt de părere că cel puțin șapte ore de somn pe noapte sunt ideale.

Recomandările redacției