Am trăit să o văd şi pe asta: cineva bate câmpii mai ceva ca Andrei Caramitru, recunoscut pentru ieşirile sale, aproape toate absurde şi penibile, ignorante, lipsite de orice temei logic şi de bun simţ. Cel care a reuşit „rara performanţă“ este, din nefericire, un arădean, chiar fost ministru al Educaţiei: Daniel Funeriu. Acesta, fără o minimă documentare, a ieşit cu gura înainte şi a tunat la adresa artistului Tudor Gheorghe, folosind un limbaj grobian, descreierat şi animalic: „Băi Tudor Gheorghe, ia fii atent aici: cât ai fi fost tu de talentat în muzică și versuri! Primul meu coleg de bancă, Cristian Herbei și alți 1000 de oameni nu au murit pentru ca tu să-i dai cu zdranga zdranga la mandolină spunând că a fost degeaba! Băi talent: nu-ți e rușine la senectute să spui că e tot una să iei, când ai chef, avionul spre Paris, cu statul la coadă 4 zile pentru 25 de l de benzină? Băi nenicule! E tot una să vezi banane doar în filme americane sau să cumperi la orice oră din zi sau noapte la colț de stradă? Johnny Mandolină, e același lucru să stai iarna la 10°C sau să te lăfăi în Bali? Nu ți-e rușine ca de la înălțimea talentului cu care te-a înzestrat Dumnezeu să bagi minciuna că „a fost degeaba” în mintea oamenior care au făcut, prin sudoarea frunții lor, țara asta să stea la masă cu Germania, Franța și Spania în loc să facă plecăciuni dictatorilor din Congo și Coreea de Nord?

Mizerabile rapsod: dacă nu era omorât ca un vierme idolul tău, Ceaușescu, eu și mii de ROMÂNI ca mine, care au luat calea pribegiei de tineri, ar fi murit fără să-și revadă frații și părinții, și tu spui că degeaba au trecut 30 de ani? Cine ești tu, mă, să-ți permiți să dai sentințe despre ce au realizat, în 30 de ani, românii? Da, pentru tine degeaba! Nu ai înțeles că lumea evoluează și respiră fericire, nu plenare PCR! N-o mai lungesc că e degeaba cu tine, și îți spun atât: să-ți fie rușine, canalie talentată! Să-ți fie rușine nici măcar pentru că ți-ai bătut joc de eforturile a 20 de milioane de oameni! Ci pentru că, la bătrânețe, ți-ai bătut joc de ce-ai făcut o viață întreagă, ți-ai bătut joc de talentul unic pe care l-ai primit de la Natură, ți-ai bătut joc de o țară și oamenii ei, pe care nu cred că ai să-i înțelegi vreodată!

Pune-te, mă, în genunchi în fața copiilor acestei țări și cere-le iertare!”.

Textul lipsit de educaţie, al fostului ministru al Educaţiei, vine în contextul unei serii de concerte susţinute în toată ţara de către artistul Tudor Gheorghe, cu spectacolul intitulat „Degeaba 30”. Concertele au fost dedicate tocmai eroilor căzuţi în timpul Revoluţiei din 1989. Personal, am participat nu la unul dintre aceste concerte, ci la trei, care au fost susţinute în Arad, Cluj şi Timişoara. Mai trebuie spus, ca o paranteză, că în toate aceste spectacole Tudor Gheorghe a ales ca parteneri de scenă Orchestra Simfonică şi Corul Academic al Filarmonicii de Stat Arad. Astfel, am aflat, în trei rânduri, motivul pentru care artistul Tudor Gheorghe şi-a intitulat spectacolele „Degeaba 30“. În primul rând, titlul de „Degeaba“ nu este unul nou, ci a fost folosit prima oară la „Degeaba 20“, adică la 20 de ani de la Revoluţie. Ca atare, domnii Andrei Caramitru şi Daniel Funeriu s-au umflat cam… târziu. Dacă erau mai pe fază şi le păsa atât de mult de „tinerii de la Revoluţie“ atunci se boscorodeau mai devreme la Tudor Gheorghe. Nu a făcut-o însă nimeni, timp de atâţia ani, în special dintre cei prezenţi la aceste spectacole, tocmai pentru că au înţeles mesajul transmis de către Tudor Gheorghe. Artistul nicidecum nu a vrut să ducă în derizoriu jertfa celor căzuţi la Revoluţie şi nici vorbă să plângă după regimul comunist. Din contră, „Degeaba“ se referă la faptul că noi, cei de acum, în special scena politică, în care se încadrează foarte bine atât Andrei Caramitru, cât şi Daniel Funeriu, nu am reuşit, din punct de vedere moral, să evoluăm aşa cum erau aşteptările celor care au murit pentru asta. Tudor Gheorghe chiar sublinia, în concertul susţinut în sala Filarmonicii de Stat din Arad, faptul că „de-a lungul celor 30 de ani s-au construit multe. Oamenii au bani, cheltuiesc foarte mult şi îşi pot permite să îşi cumpere tot ce vor, pot să plece afară. Şi sunt optimist că se vor mai face multe şi de aici încolo. Vom avea şosele, vom circula chiar şi pe autostrăzi, sunt sigur că la un moment dat se vor construi, din punct de vedere material nu o ducem rău şi sunt convins că o vom duce şi mai bine. Dar mă întristează «lenea» aceasta spirituală în care ne scăldăm. Tinerii nu mai sunt interesaţi de cultura, de istoria acestei ţări“, spunea artistul.

Ei, în acest context, apare un Andrei Caramitru care o dă cu bâta în baltă şi ne arată nouă „cum stă treaba“: „Înțeleg că Tudor Gheorghe – un cântăreț altfel foarte talentat – face propaganda pro-comunism și Ceaușescu. Cică au trecut 30 de ani degeaba.

Stimate domn cu ghitară și mustață, uite cum stă treaba:

– e mai bine acum pentru că avem ce mânca

– e mai bine acum pentru că nu e frig in case și e lumină pe străzi noaptea

– e mai bine acum pentru că putem vizita și lucra în alte țări. Nu mai suntem închiși ermetic aici ca intr-o pușcărie

– e mai bine pentru ca suntem liberi sa vorbim și sa votăm. Să protestăm dacă vrem. Să cerem politicienilor să și facă ceva pentru noi.

– e mai bine acum pentru ca putem lucra la firme private și – dacă nu ne convine – putem schimba locul de muncă sau sa începem o afacere. Nu suntem obligați sa lucram toată viața la uzina IMGB de exemplu.

E mai bine și pentru tine domnule cu mustață și ghitară. Că faci bani frumoși din spectacolele tale nu? Ai un fel de afacere a ta, care merge foarte bine. Și înțeleg ca îți place sa mergi in vacante in străinătate.

Multi ticăloși și ipocriti în țara asta….”, a scris Caramitru.

Tudor Gheorghe a explicat marți pentru Adevărul.ro că nu ia în seamă acuzațiile lansate de Andrei Caramitru, Daniel Funeriu, Vladimir Tismăneanu, Teodor Baconschi și alții la adresa spectacolului „Degeaba 30”, dedicat memoriei martirilor Revoluției din decembrie 1989, pe care unii l-au receptat într-o manieră contrară spiritului în care a fost gândit de autor. Tudor Gheorghe arată că „Degeaba” nu e o concluzie pentru cei 30 de ani în care „nu s-a făcut nimic în țara asta”, ci „e țipătul de disperare al unei generații care se vede debusolată, care nu mai are încredere în capacitatea creatoare a acestui popor”, adăugând că „fiecare înțelege ce vrea și ce poate”. 
 
„Nici măcar nu le resping, nu le iau în seamă. Nu mă interesează prostiile pe care le debitează ba unul, ba altul. Nu mă ating. E așa de normal. Fiecare om are părerile lui. Te laudă mulți și te înjură puțini. Dacă nu exista nicio reacție mi se părea ciudat. Dar, bravo lor! Eu cred în ce am făcut și nu numai eu. O vorbă frumoasă: câinii latră, caravana trece. Dacă ăsta e limbajul lor, să fie sănătoși! Eu sunt mai delicat”. 
 
Întrebat despre săgețile trimise spre Uniunea Europeană, cântărețul s-a limitat la a spune că detractorii săi nu au văzut spectacolul, ci doar au scos din context anumite afirmații. El a explicat și de ce și-a numit spectacolul „Degeaba”, sugerând că cei care îl critică l-au interpretat greșit. 
 
„Dacă asculți tot spectacolul, de la cap la coadă, îți dai seama despre ce e vorba. Dar ei, dacă nu au văzut spectacolul și doar au luat fragmente… au scos din context. Spectacolul începe cu un omagiu profund, adevărat și trist pentru cei care și-au dat viața în ’89, pentru cei care au murit ca eu și noi să stăm liniștiți, să cântăm și să putem să ascultăm aceste versuri. Se cheamă «Degeaba», dar nu pentru că nu s-a făcut nimic în țara asta, ci pentru că o generație întreagă nu mai are încredere. E țipătul de disperare al unei generații care se vede debusolată, care nu mai are încredere în capacitatea creatoare a acestui popor, o generație care a fost păcălită, care a tot așteptat și a tot așteptat și nu se întâmplă nimic. Despre asta e vorba, nu că nu s-a făcut nimic. S-au făcut lucruri. A, că avem de toate, dar și e normal să fie așa. Fiecare înțelege ce vrea și ce poate”. 
 
În ceea ce privește acuzațiile că ar face propagandă comunistă, Tudor Gheorghe a precizat: „Doamne ferește, ce înseamnă să nu-ți dai seama ce vorbești! Cum să fiu eu nostalgic după perioada comunistă, când tatăl meu a fost condamnat politic 20 de ani, iar eu, aruncat în stradă? Cum pot ăștia să spună așa? Că n-am fost membru de partid, slavă Domnului! Eu n-am intrat în nici un partid politic. Eu am fost interzis să cânt în perioada aia. Mă rog, treaba lor, să fie sănătoși!”. 

Tatăl lui Tudor Gheorghe, Ilie Tudor, a făcut șase ani de închisoare politică sub comuniști, din cei 22 de ani la care fusese condamnat, pentru simplul fapt că ducea corul uteciștilor din satul natal, Podari, la Biserică.

  • A.Rădeanu spune:

    GUNOI BĂSIST – ASTA E FUNE(B)RIU !!! PIXELUL ALBASTRU AL MORȚII LICEENILOR !!! Îl interesează doar mațul lui, nicidecum valorile naționale sau poporul. El ar trebui să stea în genunchi, în fața miilor de tineri liceeni și de părinți, pe care i-a nenorocit cu camerele de supraveghere la BAC.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției