Atacul Rusiei asupra Ucrainei se resimte puternic și în sectorul agricol. Pe piața cerealelor, la deschiderea bursei din această dimineață, prețurile au înregistrat creșteri puternice, domolindu-se ulterior în a doua parte a zilei.

Cu toate acestea, tranzacțiile au stagnat, din cauza situației tensionate și a incertitudinii care planează asupra zonei bazinului Mării Negre.

Potrivit informațiilor furnizate de economica.net, la deschiderea bursei Euronext, prețul grâului era cu 45 de euro mai mare față de ziua de ieri, ajungând până la 340 de euro/tonă.

Și prețul porumbului s-a majorat cu 40 de euro/tonă, iar rapița a înregistrat o creștere de 105 euro/tonă. De asemenea, s-a scumpit și uleiul vegetal, iar semințele de floarea soarelui au ajuns la o valoare de 770 euro/tonă în Portul Constanța.

Potrivit lui Cezar Gheorghe, expert analist în comerțul cu cereale pentru Clubul Fermierilor Români, lucrurile s-au mai domolit în jurul prânzului, iar cotațiile au mai scăzut față de valorile înregistrate dimineața. Incertitudinea în zonă este maximă, astfel încât este foarte greu de anticipat ce se va întâmpla pe piața cerealelor în perioada următoare.

”Nimeni nu vinde și nu cumpără nimic. Piața este blocată”, a spus specialistul.

Recomandările redacției