android1 androidBiblioteca Judeţeană A. D. Xenopol ne-a demonstrat deja că urmăreşte să-şi extindă şi să îmbunătăţească în permanenţă serviciile oferite publicului. Astfel, de curând a avut loc un atelier Android susţinut de bibliotecarul Marius Stoica. „A fost un atelier pilot, care s-a concentrat pe demonstraţii ale utilizării anumitor programe. Ne-am orientat spre productivitate şi securitate”, ne-a declarat Marius Stoica. A fost, de asemenea, un atelier interactiv, singura condiţie a organizatorilor fiind aceea ca doritorii să posede o tabletă sau un telefon android. „Au existat doi participanţi care au vrut să ia rate. Această categorie de participanţi poate să asiste la demon­­straţiile noastre, dar nu poate participa la exerciţii. Este şi motivul pentru care am renunţat la condiţia de a deţine un aparat la cursurile care vor începe din nou, în toamnă, când vom schimba puţin formatul atelierului, carte va fi mai mult demonstrativ şi mai puţin interactiv decât la prima ediţie”, ne-a mai spus Marius Stoica. Următoarea serie de cursuri va începe în luna septembrie, reprezentanţii Bibliotecii Judeţene A. D. Xenopol urmând să dea publicităţii data exactă şi alte detalii referitoare la înscriere începând cu luna august pe site-ul oficial al instituţiei şi în presă. Participarea este gratuită şi este acceptat oricine e interesat, indiferent de vârstă.
Aşteaptă cititorii
Înscrierea sau reînscrierea cititorilor se poate face la oricare dintre secţiile sau filialele Bibliotecii Judeţene A. D. Xenopol. Cei care doresc înscrierea sau reînscrierea trebuie să se prezinte cu buletinul sau cu o copie de pe buletinul unuia dintre părinţi, în cazul copiilor mai mici de 14 ani. Taxa este de 6 lei, dar există mai multe categorii care beneficiază de reducere, cum ar fi elevii, casnicele, pensionarii, membrii aceleiaşi familii sau chiar de gratuitate (veteranii de război, elevii mai mici de 14 ani etc). Regula este ca un cititor să poată împrumuta trei cărţi de la o secţie, pentru 14 zile cu posibilitate de prelungire. De asemenea, instituţia pune la dispoziţia abonaţilor o linie telefonică exclusiv pentru prelungiri: 0772 284 579.
Biblioteca Judeţeană A. D. Xenopol este o instituţie publică cu personalitate juridică, finanţată de Consiliul Ju­deţean Arad, aflată în slujba comu­nităţii. Principalele atribuţii ale acestei instituţii sunt: constituirea, orga­niza­rea, prelucrarea, dezvoltarea şi conser­­varea colecţiilor de cărţi, publicaţiilor seriale, a altor documente de bibliotecă şi a bazelor de date, pentru a facilita utilizarea acestora în scop de informare, cer­cetare, educaţie sau recreere.
Catalog informatizat
De câţiva ani site-ul Bibliotecii Judeţene A. D. Xenopol oferă informaţii despre secţii, filiale, evenimentele şi proiectele instituţiei. Aici aveţi acces şi la catalogul informatizat al documentelor unde puteţi căuta cartea sau informaţia dorită.
Nu atât de bine dotată, în ce priveşte numărul sau vechimea exemplarelor, precum Biblioteca Teleki din Târgu Mureş, de exemplu, colecţia de carte veche a Bibliotecii A. D. Xenopol Arad este totuşi una dintre cele valoroase de pe teritoriul României, care gestionează documentele rare cu valoare de patrimoniu apărute între anii 1481şi 1900 în limbile franceză, germană, latină, maghiară, greacă veche, engleză, poloneză, ebraică, italiană.

Recomandările redacției