amatorAtelierul Fotografic Nicolas Müller din Orosháza, Ungaria, va avea în perioada următoare o expoziţie la Palatul Cultural Arad. Intitulată „11 – unsprezece”, expo­ziţia va fi găzduită de Sala Ştiinţele Naturii 2 şi va fi vernisată vineri, 28 iunie 2013, începând cu orele 18.
Atelierul Fotografic Nicolas Müller din Orosháza, s-a înfiinţat în 2002. Membrii clubului provin din oraş şi din împrejurimi şi fac parte din toate categoriile: amatori, dar şi profesionişti recunoscuţi în toată Ungaria. „Interesul nostru este multilateral: ne ocupăm de portrete, pă­sări, peisaje macro, dar şi de fotografiile abstracte digitale”, ne declară membrii clubului. Expoziţia „11 – unsprezece” este organizată de Foto Club Arad în colaborare cu Primăria Municipiului Arad şi Complexul Muzeal şi face parte dintr-un program de schimb între organizaţiile care reunesc artiştii fotografi din Arad şi din Orosháza.
„Clubul nostru este interesat să promoveze tinere talente şi să-i ajute profesional pe cei aflaţi la început de drum. Cu expoziţii, workshop-uri fototechnice şi cursuri vrem să satisfacem interesul profesioniştilor şi al publicului. Credem că fotografiatul este nu numai arta a secolului XX, ci şi a orăşelului nostru în 2013, când se împlinesc exact o sută de ani de la naşterea patronului nostru spiritual. Vrem să dovedim acest lucru cu expoziţia de faţă şi cu noile evenimente ce vor urma”, mai spun membrii Atelierului Fotografic Nicolas Müller
Patronul spiritual al atelierului fotografic din Orosháza, Müller Nicolas, s-a nascut în 18. aprilie 1913. A copilărit în oraşul natal, apoi a studiat la Szeged şi Vásárhely. După bacalaureat a continuat facultatea la Szeged, unde a fost influenţat de Radnóti Miklós, Ortutáy Gyula, Báróti Dezső si Budáy György, care l-au şi sprijinit pe tânărul fotograf. A început sa se ocupe cu sociofotografia, iar în anii ‘30 a surprins cu mare expresivitate starea socială a oamenilor săraci şi simpli din Orosháza şi Csongrád. Lucrările lui Müller Nicolas au ajuns să fie cunoscute în toata Ungaria şi vor sta la baza studiilor sociografice ale lui Féja Géza, Szabó Zoltán, Ortutai Gyula si Erdei Ferenc.
Va părăsi Ungaria în preajma războiului, odată cu intrarea în vigoare a legilor privitoare la evrei. După o vreme se va stabili la Madrid, în Spania unde îşi va continua munca, deschizându-şi un ate­lier. Müller Nicolas va rămâne preocupat de aspectele sociale, surprinzând de această dată ipostaze din Tunisia şi Spania. Talentul său nativ a fost apreciat în ţara de adopţie prin editarea mai multor cărţi şi organizarea de nenumărate expoziţii.

Recomandările redacției