Atentatul de la Arad nu este specific infractorilor români. Bomba ar fi costat 3.000 de euro

0
1985

Moartea lui Ioan Crișan, afaceristul din Arad a cărui mașină a explodat în urma plantării unei bombe, rămâne înconjurată de mister, iar fiica sa susţine că acesta nu a primit niciodată mesaje de ameninţare şi că nu ştie să fi avut probleme cu partenerii de afaceri.

Atât fata lui Ioan Crişan, cât și întreaga familie nu își explică modul în care omul de afaceri și-a pierdut viața. 

„Tata nu a primit niciodată mesaje de amenințare”, a declarat fiica lui Ioan Crișan, conform Evz.ro. Totuși, există multe semne de întrebare.

Ioan Crișan nu le-a spus niciodată celor din familie că ar avea probleme financiare sau că există tensiuni între el și cei alături de care își derulează afacerile. De asemenea, fata lui Ioan Crișan susține că tatăl său nu a fost niciodată amenințat de cineva, conform Romania tv.

Procurorul de caz a cerut mai multe expertize – nu se știe ce tip de explozibil a fost folosit, dar nici când a fost montat în autoturism -, așa că polițiștii au ridicat imagini de pe camerele de supraveghere din oraș, pentru a reface traseul bărbatului și discută cu toți cunoscuții, angajații și partenerii de afaceri, pentru a stabili mobilul atacului.

Important de menționat este că fiica afaceristului a mai declarat că în urmă cu o săptămână înainte de tragedie tatăl său a avut probleme cu mașina.

Poliţia încearcă să afle ce fel de explozibil a fost folosit la maşina lui Ioan Crişan

Ioan Crișan a fost, săptămâna trecută, cu autoturismul la un service, acolo unde și-a schimbat două cauciucuri. Afaceristul a stat aproximativ 25 de minute pe terasa service-ului, timp destul pentru ca cineva să fi putut monta dispozitivul sub scaun.

Polițiștii susțin însă că toate camerele de supraveghere din incinta service-ului auto nu arată că cineva suspect s-ar fi apropiat de mașină.

De asemenea, un alt moment în care bomba ar fi putut fi amplasată în mașina omului de afaceri din Arad este momentul în care acesta și-a parcat autoturismul la ferma sa. Și angajații au fost audiați.

Sâmbătă, la ora 06.55, cu puțin timp înainte de deschiderea localului, omul de afaceri Ioan Crișan (66 de ani), fostul socru al deputatului liberal Sergiu Bîlcea (tatăl Laurei Bîlcea) a sosit la localul din zona în care a explodat mașina, iar una din angajate i-a făcut o cafea.

Aceasta este declarația uneia din martore, angajată a cafenelei, care l-a observat pe bărbat când a ieșit, s-a dus spre mașina sa, un Mercedes aflat în parcarea de la Profi, și s-a urcat la volan.

Tot ea a spus polițiștilor că explozia s-a produs după câteva secunde de la urcarea bărbatului în mașină. Un coleg din cafenea a încercat să domolească focul cu un stingător, însă flăcările au izbucnit și mai puternic și omul s-a retras de frica unei alte explozii.

 

Omul de afaceri Ioan Crișan, ucis de o bombă produsă în Serbia

Anchetatorii care încearcă să facă lumină în cazul morții omului de afaceri arădean Ioan Crișan iau în calcul inclusiv că acesta ar fi fost ucis cu o bombă artizanală adusă din Serbia, conform gandul.ro.  Pentru realizarea acesteia s-ar fi folosit aproximativ un kilogram de praf de pușcă, iar costurile de producție ar fi fost foarte mici. În același timp, cercul de suspecți ar fi unul foarte larg, în condițiile în care Crișan nu era considerat foarte popular și avea prieteni puțini, spun surse judiciare.

Conform anchetatorilor, nici motivul nu se cunoaște, dar surse apropiate anchetei au afirmat, pentru Gândul, că acesta era o persoană cu mulți dușmani și se implica aproape în orice fel de afacere, cu condiția să iasă în câștig.

S-ar fi folosit un kilogram de praf de pușcă

Sursele citate au menționat că este vorba despre un caz de „criminalitate importată”, adică nu reprezintă un mod de operare specific infractorilor români, iar bomba folosită pentru comiterea crimei ar putea proveni din Serbia, în condițiile în care punctul de trecere al frontierei de la Stamora-Moravița se află la puțin peste 100 de kilometri de Arad.

Cu toate că nu s-a stabilit, deocamdată, cu exactitate, este vorba despre un dispozitiv artizanal cunoscut sub numele de „bombă țeavă”, pentru care s-ar fi folosit aproximativ un kilogram de pulbere, fapt care, spun anchetatorii, explică de ce, la surt timp după producerea deflagrației, martorii au spus că, în aer, se simțea miros de praf de pușcă, mai scrie gandul.ro 

Conform specialiștilor, o asemenea bombă ar fi avut nevoie de o capsă de producție militară, fapt care a dus cu gândul la anii de război din spațiul ex-iugoslav, de unde, spun surse judiciare, ar fi putut să fie procurată pentru o sumă care ar putea ajunge la aproximativ 3.000 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.