Campania de primire a cererilor de plată pe suprafață a luat start de astăzi. Mii de fermieri arădeni sunt așteptați la APIA și centrele locale din județ, să își depună cererea unică pentru subvenții pe suprafață. Doar până pe data de 15 mai pot fi depuse cererile. De anul acesta însă sunt schimbări care îi pot afecta pe agricultori, în cazul în care sunt se conformează. Mai precis, de anul acesta, APIA nu mai acceptă sub nicio formă cereri de plată pe suprafață, după jumătatea lunii mai.

Dacă în anii trecuți, campania de depunere a Cererii Unice de Plată pe Suprafață se mai prelungea după data de 15 mai, iar agricultorii „întârziați“ mai puteau cere subvenții cu asumarea unor penalități, anul acesta, jumătatea lunii mai e bătută în cuie. Agențiile de Plăți și Intervenție în Agricultură au primit ca directive de la Ministerul Agriculturii să nu mai preia cereri de plată decât în acest interval. „De anul acesta nu se mai primesc cereri după data de 15 mai, nici măcar nu penalități. Această măsură a fost luată pentru ca fermierii să se încadreze în termen. Mai precis, această măsură urmărește ca banii disponibili pe această schema de plată să fie absobiți pe cât posibil în totalitate, în contextul în care nu vor mai fi aplicate penalități. Practic, dacă fermierii se încadrează în termen și nu mai există penalizări, atunci fondurile pot fi mai bine asimilate“, explică Alexandru Borcea, consilier juridic APIA Arad.

Condiții, proceduri și responsabilități

În intervalul destinat campaniei poate fi depusă o singură cerere. Cererile se vor depune la Centrele județene APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare teren agricol şi la centrele locale în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol.

În campania 2019, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/.

„Precizăm că sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin 1 (un) hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul serelor, solarelor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, pepinierelor, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare și/sau, după caz, să dețină un număr minim de animale. Pentru legumele cultivate în sere și solarii, suprafața minimă a exploatației trebuie să fie de de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelelor de 0,03 ha, conform OUG nr.3/2015 cu modificările şi completările ulterioare“, anunță reprezentanții APIA Arad.

Precizări pentru sectorul zootehnic

Pentru a beneficia de subvenţii, solicitanţii – indiferent că sunt persoane fizice sau juridice, trebuie să prezinte adeverinţa eliberată de către unităţile administrativ-teritoriale, conform înscrierilor din registrul agricol.

La depunerea cererii unice de plată fermierul trebuie să prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conțin zone de interes ecologic, precum și a animalelor.

Finalizarea şi închiderea cererii unice de plată în IPA-Online se face în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea cererii unice de plată, după verificarea acesteia şi a mesajelor din controlul parcelelor digitizate şi corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic.

Același principiu se aplică și pentru fermierii, crescători de animale, care vor completa Cererea unică de plată – declarație sector zootehnic, împreună cu funcționarul APIA, în aplicația dedicată sectorului zootehnic.

Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată şi trebuie să fie valabile la data depunerii cererii.

Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz.

„Pentru a utiliza eficient timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea Cererilor în Campania 2019, rugăm fermierii să se prezinte la data și ora la care sunt programați conform invitației primate“, mai susține consilierul APIA.

Informaţii importante se regăsesc postate pe site-ul APIA www.apia.org.ro şi în ghidurile adresate fermierilor care solicită plăţi pe suprafaţă de la sediile Centrelor Judeţene şi Locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură din fiecare judeţ.

Recomandările redacției