Atenție agricultori: clarificări legate de amenajările pentru depozitarea gunoiului de grajd

0
1160

Agricultorii trebuie să ţină cont de anumite aspecte și pre­vederi, vizavi de amenajările pentru depozitarea gunoiului de grajd în exploatațiile agricole.
Reprezentanții Agenției pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale fac o serie de precizări de care trebuie țină cont agricultorii și fermierii.
Astfel, Agenția pentru Finan­ţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) vine în sprijinul solicitanţilor Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) cu CLARIFICĂRI referitoare la amenajările pentru depozitarea gunoiului de grajd în exploatațiile agricole.
În acest sens, AFIR reamintește faptul că depozitarea gu­noiului de grajd provenit din exploataţiile agricole se face în sistem individual și, sau comunal, conform prevederilor Codului de bune practici agricole privind protecţia apelor împotriva poluării cu nitrați din surse agricole. Astfel, fermele zootehnice mici şi medii pot folosi, ca sistem individual pentru depozitarea gunoiului de grajd, modelele tehnice prezentate în Ghidul depozitării gunoiului de grajd în ferme individuale, elaborat de Ministerul Apelor şi Pădurilor.
„Din analizele realizate în urma sesiunilor anterioare, am identificat o serie de aspecte cu privire la amenajările pentru gestionarea gunoiului de grajd, pe care am considerat că trebuie să le detaliem. Astfel, pentru submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, precum și 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” sunt acceptate şi amenajările de tip compost cu pat de paie sau întăritură de pământ, precum şi grămezile de compost cu folii de plastic, acestea încadrându-se ca platforme de gestionare a gunoiului de grajd în sistem individual. De asemenea, facem precizarea că fermierii care deţin platforme individuale pentru depozitarea gunoiului de grajd, amenajate după modele teh­nice agreate, nu au obligaţia de a încheia un contract cu o platformă comunală pentru ges­tionarea gunoiului de grajd”, a declarat Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR.
Cum trebuie făcute
amenajările, potrivit legislației
Potrivit legislaţiei în vigoare, platformele individuale trebuie să aibă o bază impermeabilă, să fie prevăzute cu pereţi de sprijin şi sistem de colectare pentru evitarea oricărui risc de poluare a apelor cu nitrați din surse agricole. De asemenea, amenajarea trebuie să aibă o capacitate suficientă de stocare, dimensionată în raport cu efectivele de animale din fermă, care să asigure depozi­tarea gunoiului de grajd pentru o perioadă mai mare cu o lună de­cât intervalul de interdicţie pentru aplicarea pe terenul agricol a îngrăşămintelor organice.
Menţionăm că actele normative specifice (Codul de bune practici agricole privind protecţia apelor împotriva poluării cu nitrați din surse agricole, aprobat prin Ordinul MMGA/MAPAM nr.1182/ 1270/2015 şi Ghidul depozitării gunoiului de grajd în ferme individuale, elaborat de Ministerul Apelor şi Pădurilor) se regăsesc ca anexe la Ghidul solicitantului aferent fiecărei submăsuri, pe pa­gina de internet a AFIR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.