Chiar la jumătatea acestei săptămâni a apărut o modificare le­gislativă importantă. Valabilitatea atestatelor de producător și a carnetelor de comercializare a fost prelungită. Primăriile le pot elibera fermierilor români aceste acte până la epuizarea stocului pe care-l au din vechile formulare. Atestatul de producător și carnetul de comercializare sunt obligatorii pentru producătorii agricoli care-și vând marfa în piețele agroalimentare. Modificarea la lege a fost votată miercuri, în plenul Camerei Deputaților.
Proiectul de lege votat în plenul Camerei Deputaților, completează Legea 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, prin introducerea unei perioade de tranziție, până la data de 30 iulie 2018, în care atestatele de producător și carnetele de comercializare a produselor din sectorul agricol tipărite și aflate pe stoc să poată fi folosite. Deputații au votat cu 267 de voturi pentru, în unani­mitate. Modificarea în lege este următoarea: În cazul în care, până în data de 10 aprilie 2018, nu au fost emise atestatele de producător şi carnetele de comercializare, prevăzute la art.5 alin.(1) şi art.9 alin.(1) din Legea nr.145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările şi completările ulterioare, acestea se pot utiliza, până la epuizarea atestatelor de producător şi carnetelor de comercializare aflate pe stoc.
Astfel, până la tipărirea noilor formulare pentru aceste documente, primăriile le pot elibera fermierilor atestatele de producător și carnetele de comercializare pe care le au pe stoc până la epuizarea stocului. În Ordonanța de Urgență, aprobată de Guvern pe data de
4 aprilie 2018, formularele atestatelor de producător și carnetelor de comercializare aflate pe stoc se puteau folosi până în data de 30 iulie 2018, această prevedere fiind modificată printr-un amendament al Comisiei pentru agricultură și al Comisiei pentru industrie și servicii din Camera Deputaților.

Recomandările redacției