Atenție arădeni: nu deschideți mesajele primite pe Facebook, conțin viruși periculoși

0
508

Foarte mulți dintre noi am primit, în aceste zile, mesaje pe contul de Facebook cu diverse ,,așa zise” informații. Suntem avertizați, de către autorități,  să nu deschidem acest gen de mesaje deoarece pot fi viruși care ne ataca telefoanele sau computerele.

Așadar aradenii sunt sfătuiți de  să nu deschidă astfel de  link-uri primite pe Facebook Messenger, cu mesajul „Apari în acest video” sau „Seamănă cu tine”

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) avertizează asupra răspândirii unui link malițios prin intermediul serviciului Facebook Messenger. Cei care accesează link-ul primit, care pretinde să conducă spre un video, pot fi redirecționați către un site de phishing sau se pot trezi cu dispozitivul infectat cu malware.

 Cu toate avertizările pe  Facebook se  continuă propagarea mesajelor-capcană de tipul „seamănă cu tine”, „apari în acest video”, mesaje care conțin de regulă un link malițios, despre care expeditorul pretinde a conduce către un video în care apare persoana căruia i-a fost transmis mesajul, se arată într-un comunicat CERT-RO.

Link-ul primit pe Facebook Messenger nu conduce către clipul promis, avertizează CERT-RO. „Atacatorii nu oferă detalii suplimentare și profită de curiozitatea umană, pentru a determina utilizatorul să dea clic. În unele variante, link-ul respectiv redirecționează către un site, unde atacatorii culeg datele de autentificare la contul de Facebook al potențialei victime, iar în altele accesarea link-ului poate duce la instalarea de software malițios”, se mai precizează în comunicat.

,,Este important, pe lângă evitarea accesării link-urilor din surse necunoscute sau mesaje nesolicitate, să aveți o soluție de securitate instalată pe dispozitive, cu care să scanați astfel de resurse despre care nu sunteți siguri”, arată CERT-RO.

Dacă, totuși, link-ul este accesat din neatenție sau necunoaștere, CERT-RO recomandă să schimbați imediat parola contului de Facebook. Asigurați-vă că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook.

Eliminați acele aplicații pe care le considerați suspecte. Apăsați pe aplicația respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicații terțe suspecte.

De asemenea se recomandă efectuarea unei scanări a dispozitivului cu ajutorul unei soluții anti-virus, conform Digi 24.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.