Din punctul de vedere al anvelopelor clădirilor, Aradul traversează  o acută perioadă de criză. Am avut ocazia să particip la întruniri oficiale, în care problema aceasta a fost întoarsă pe toate fețele, s-au promis grabnice măsuri de stopare și remediere. Urmare, a și început să se miște ceva, iar cum minunea ține trei zile, avântul s-a pierdut, inițiativele s-au diluat, crescând în schimb numărul afișelor ce anunță: cad ornamentele și cade tencuiala. Grav este că, din cauza gropilor din asfalt, a capacelor de canale, sub și peste cotă, a bordurilor, nu se poate admira ce a mai rămas intact din splendoarea secession, atenția oamenilor, după cum este cazul, este sus la streșini ori jos pe unde calcă.

Atâtea afișe ce avertizează catastrofe au apărut pe fațadele palatelor din centrul Aradului, îngrijorător de multe. Intervențiile  pompierilor s-au înmulțit și ele, pentru a disloca bulgării de mortar ce atârnă periculos în firele subțiri de fier-beton. De sus stau să cadă ornamente dreptunghiulare, priviți-le  la Palatul Neuman și la mai toate palatele din centru, tot la cornișe, ce doar printr-o minune nu au căzut încă. Defecțiunile de la cornișe, priviți-le și la Palatul Cenad, apa care se prelinge dintr-o gaură minusculă, înconjurată de rugină pe streșină, distruge totul în cale.  Lespezile de tencuială, ce stau să se desprindă din fațadă, acționează ca niște bombe cu ceas, acum ori la primăvară, tot  se vor prăvăli câteva.

Buji

Iar acum să dezlegăm taina afișelor.

Atențiune! Cad ornamentele… se adresează pietonilor? Nu cred. Ele se pot citi în momentul când pietonul  se află în fața afișului, de departe, oblic, devine nelizibil. Și atunci, unul dintre ornamentele menționate se desprinde și cade. Catastrofă! Dacă ai scăpat, mai treci tu, pieton grăbit, pe trotuar în zona ornamentelor căzătoare? Vei prefera, probabil, un ocol pe partea carosabilă, riscând să concurezi automobilele. Și atunci…

Atențiune! Cad ornamentele… se adresează proprietarului? Posibil. În cazul unei catastrofe, are în apărare afișul. „Eu am anunțat pericolul”. Poate că după catastrofa de la Clubul Colectiv din București, rezultat al unei șerpării de legi și ordonanțe încălcate, orice catastrofă primește astăzi proporții  astronomice. Să ne ferească Cel de Sus, și să începem să eliminăm treptat cauzele acestei situații neplăcute. Cereți sprijinul administrației pentru a alege o soluție eficientă și convenabilă financiar.

Atențiune! Cad ornamentele… se adresează cumva unor instituții liniștite, ce ar trebui să se agite. Desigur, noi avem „delegații noștri” consilieri și parlamentari, care bătând orașul în lung și-n lat, să-și transforme deplasarea oarecare, în deplasare în interes de serviciu, situație în care, obligatoriu, afișele acestea, sinistre, vor fi băgate-n seamă.

Atâtea situații periculoase și bube pe obrazul orașului sunt rezultatul luptei surde între administrație și proprietatea privată, ce conduce treptat la situații limită. Legea fațadelor, Legea 422/2001, hotărâri CLM, legile ce reglementează mediul, urbanismul, protecția muncii etc. care dacă ar fi respectate și controlate, am trăi ca în Elveția. Dacă cineva se electrocutează, inconștient fiind, în zecile de cofrete electrice fără capace, ori neîncuiate, cum ar evolua ulterior evenimentele?

Deci, stimați mei consilieri, cercetați, evaluați și procedați în consecință, feriți-ne de  atâtea pericole care ne atacă de pretutindeni.

Recomandările redacției