iarnaPoliţiştii rutieri continuă activităţile preventive pentru combaterea evenimentelor rutiere grave. Oamenii legii ne atenţionează asupra faptului că utilizarea anvelopelor de iarnă este obli­gatorie atunci când se circulă pe dru­muri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
Pentru neechiparea corespunzătoare se retrage certificatul de înmatricu­lare, iar valoarea amenzii este de la 630 la 1.470 de lei.
De asemenea, Poliţia Română re­comandă conducătorilor auto să nu    por­nească la drum fără să verifice starea traseului pe care urmează să îl parcurgă.
Dacă este necesar să conduceţi pe vreme de iarnă, plănuiţi deplasarea din timp. Asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiţi din cauza frigului şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare.
Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Folosiţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă, în condiţii de ceaţă densă.
Toţi ocupanţii autovehiculelor trebuie să utilizeze centura de siguranţă!

Recomandările redacției