Invazia Rusiei în Ucraina, conflict care pare de neoprit, nu îi poate lăsa indiferenți pe cei câțiva mii de ucrainieni care locuiesc pe raza județului Arad. Majoritatea provenind din Maramureș, ucrainienii se simt foarte bine în județul nostru, unde au creat una dintre cele mai unite comunități din țară. Comunitatea cea mai numeroasă o găsim la Târnova, unde sunt peste 2.000 de ucrainieni. Liderul lor este Gavrilă Miculaiciuc.

Referitor la conflictul din Ucraina, chiar dacă inițial a ezitat să se pronunțe, Gavrilă Miculaiciuc ne-a declarat: „Conflictul ne afectează pe noi, ucrainienii, la fel cum vă afectează și pe voi, românii. În aceeași măsură. Ce face Rusia nu e bine, nu e deloc bine, dar ce fac americanii este și mai rău. Peste tot unde au intervenit nu au lăsat decât sărăcie și au creat războaie. Au distrus tot. Eu sunt pro-european, la fel cum suntem toți ucrainienii din județul Arad, nu avem cum să fim altfel, decât dacă am fi nebuni. România greșește însă, mă refer la cei care ne conduc, în raport cu relațiile cu Rusia. Sunt mult mai puțini kilometri de granița cu Rusia, decât cu cea a Americii. Germania profită și are relații cu Rusia, în timp ce noi nu facem nimic“.

Este important să înţelegem locul pe care îl ocupă Ucraina în inima Rusiei, din punct de vedere psihologic. Cultura rusă s-a născut la Kiev şi este locul care a devenit Rusia, unde a fost fondată. A fost mutat apoi la est, până la Moscova, dar rușii ştiu încă, în mentalul colectiv, că rădăcinile culturii ruse se află în inima Ucrainei.

Porţiuni întinse ale ţării sunt vorbitoare de rusă, există o conexiune slavă şi faptul că mulţi locuitori sunt ortodocşi ruşi. Acest lucru vine din inimă şi chiar este un factor important pentru modul de gândire rusesc.

După Războiul Rece, ţară după ţară a vrut să se alăture NATO, până la graniţele Rusiei. Ca să înţelegem de ce Rusia este îngrijorată de acest lucru avem nevoie de o hartă topografică.

Există un lanţ muntos care traversează Europa, Munţii Carpaţi. De la Marea Baltică până la Carpaţi avem teren plat, spun specialiștii. Prin această zonă au trecut Napoleon şi francezii, Hitler şi germanii şi mulţi alţii care au invadat Rusia din acea direcţie, iar acest lucru face ca Rusia să fie foarte îngrijorată.

Drept urmare, Rusia vrea fie să blocheze acel spaţiu prin ocupaţie, sau dacă nu, acolo unde terenul se deschide către şes, cel puţin să domine regiunea, spun strategii militari. În 2014, reacţia lui Putin a fost să ocupe şi să anexeze Crimeea, parte din Ucraina, cu portul său de apă caldă Sevastopol, care dă flotei ruse acces afară din Marea Neagră, în Mediterană şi de acolo la marile rute oceanice ale lumii.

Soldați NATO în România

Totodată Putin a încurajat războiul civil în regiunea Donbas pentru a crea o mică zonă-tampon. Acum, Putin pare mai ambiţios. Dacă va fi o invazie, există patru scenarii. Ocuparea şi anexarea totală a regiunii Donbas. Apoi, să urce din Crimeea şi să unească tot acest teritoriu, ca zona tampon să fie mai consistentă. Apoi, de acolo, să meargă de-a lungul Mării Negre până la Odessa, care este un oraş în care se vorbeşte limba rusă. Astfel, anexează întreaga coastă şi blochează accesul Ucrainei la mare.

Dar cea mai ambiţioasă mişcare, spun specialiștii, dincolo de scenariile preliminare, ar fi să aducă trupe în Belarus, ţară prietenă a Rusiei. Apoi să coboare din Belarus, prin mlaştinile Pripet, care sunt îngheţate iarna, şi să încercuiască capitala Kiev. Cel mai bun moment pentru a face această mişcare este iarna, pentru că ar fi vorba despre un atac mecanizat, iar diviziile mecanizate au nevoie de teren tare, îngheţat.

NATO are o forță terestră multinațională de până la 4.000 de militari în România. Franța s-a oferit să trimită mai multe trupe. De asemenea, Statele Unite au soldați staționați în baze separate din România și Bulgaria.

De asemenea, aliații trimit regulat detașamente de luptători pentru a sprijini poliția aeriană națională în Bulgaria și România.

 • alex spune:

  Si eu tot cu rusii votez . Fuk usa

 • Dan viorel spune:

  Mi se pare real,dar și corecta analiza,ar fi bine ca noi romanii sa nui tot jignini pe rusi,ar fi bine sa ne uitam la Ungaria și o duc mai bine ca noi

  • Cetatean spune:

   Politicienii din Ungaria se gandesc la binele cetatenilor din tara lor. Politicienii romani sunt niste catelusi care latra ce le spun stapanii. Interesele tarii noastre sunt trecute cu vederea.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției