Pentru atletism, anul competițional 2020 a ajuns aproape de final. A fost un an dificil, total atipic, pentru tot sportul mondial. Pandemia de coronavirus a dat peste cap calendarul în sportul mondial și toată lumea implicată în acest fenomen a trebuit să se reseteze. Acum, la final de 2020, gândurile multora zboară deja spre anul viitor, spre competiția supremă din Japonia – Jocurile Olimpice de la Tokyo. Federația Română de Atletism are cinci sportivi calificați până în acest moment la JO de anul viitor, dar lista nu e încă închisă.
Alina Rotaru (lungime), Alin Firfirică (disc), Florentina Iusco (lungime), Claudia Bobocea (1.500 m) și Daniela Stanciu (înăl­țime) sunt sportivii care au deja în buzunar viza pentru Tokyo.
În cadrul unui proiect special, Federația Română de Atletism și-a propus să stea de vorbă cu atleții deja calificați la Tokyo, pentru a afla cum a fost anul 2020 pentru ei, care sunt planurile de pregătire și ce gânduri au pentru Jocurile Olimpice.
Așadar atleta Claudia Bobocea a fost una dintre sportivele care a răspuns la întrebări și a oferit câteva secrete din pregătirea ei pentru Jocurile Olimpice.
„ – Cum a fost anul competițional 2020 pentru tine și ce ai învățat din această experiență?
– 2020 rămâne un an unic, deoarece din luna martie totul a fost incert pe plan sportiv. Totuși, într-un final am avut parte de o serie de concursuri internaţionale care mi-au adus o deosebită satisfacţie. Din punct de vedere socio-uman am învăţat multe. Am văzut lumea cu alţi ochi şi am realizat că se poate trăi şi cu multe restricţii. Când îţi doreşti ceva cu adevărat, nimic nu îţi poate sta în cale atât timp cât munceşti. Omul este capabil să se adapteze în cele mai dificile situații.
– Cum arată programul de pregătire din această toamnă-iarnă?
– Pregătirea de toamnă este întoarcerea la rutina perioadei de creare a unei baze solide pentru întregul anul competiţional 2021. În fiecare săptămână alerg chiar și 149 de kilometri. Alerg pe teren variat, dar nu ignor exercițiile în sala de forță.
– Care sunt obiectivele tale pentru sezonul de sală, desigur, dacă el va exista?
– Anul 2021 are trei competiţii majore: Campionatul European de sală, Campionatul Mondial de sală și Jocurile Olimpice. Sezonul de sală este o etapă intermediară pentru obiectivul suprem: Jocurile Olimpice. În ceea ce privește sezonul de sală, doresc să îmi îmbunătățesc performanțele de la edițiile anterioare ale Campionatelor Europene și Mondiale.
– Sezonul de aer liber are ca și finalitate JO de la Tokyo. Care este țelul tău pentru această competiție?
– Obiectivul principal pentru Jocurile Olimpice este accederea în finala olimpică a probei de 1.500 m, dar eu îmi doresc mai mult. Și cred că pot să obțin mai mult. Atât eu, cât și antrenorul Valentin Anghel să ținem pasul cu elita mondială.
– Ce înseamnă pentru tine faptul că vei reprezenta România la competiția supremă din Asia?
– Este o onoare că voi putea reprezenta România la cea mai importantă competiție a lumii. Vreau să fiu un bun ambasador al sportului din țara noastră. Orice sportiv cred că îți dorește asta.“, au fost întrebările la care atleta Claudia Bobocea, a răspuns conform site-ului Federației de Atletism.
 

Recomandările redacției