Dincolo de înfruntarea din teren, meciul de sâmbătă seara a fost unul de interes maxim și din punct de vedere al spectacolului din tribune. Era și normal să fie așa ținând cont că se întâlneau două dintre echipele cele mai iubite din țară, susținute de suporteri pătimași, care, pentru a oferi un ingredient suplimentar acestei rețete, se află și în rivalitate unii cu alții. Iar ceea ce s-a întâmplat pe stadion, a confirmat așteptările. Dacă în teren meciul, dincolo de încrâncenare, n-a propus lucruri deosebite, în tribune atmosfera a fost demnă de un meci european. Iată câteva aspecte mai importante:

Vulcan în erupție stins, de jocul echipei

Și de data aceasta arădenii și-au susținut frenetic echipa. Stadionul a fost cuprins de o mare fulare roșii în momentul imnului după care strigătul de luptă „UTA Arad! UTA Arad!“ a amenințat integritatea geamurilor la blocurile din apropierea arenei. În special în prima repriză, tribunele și-au împins favoriții de la spate și au creat o presiune fantastică asupra adversarilor, lucru recunoscut chiar și de antrenorul oaspeților: „Pentru noi era important să câștigăm acest meci pentru a consolida o mentalitate de învingător, pentru că doar așa poți rezista în fața unui public ostil așa cum a fost astăzi“ a declarat Adrian Mutu.

Publicul a reacționat exemplar și după golul primit de UTA continuând să încurajeze echipa. Jocul tot mai dezlânat și fără orizont al favoriților, a tăiat însă din ce în ce mai mult din avântul spectatorilor astfel că spre final, doar nucleul dur al galeriei a rămas pe baricade cântând non stop. Însă chiar și în acel grup a existat un moment de răbufnire a nemulțumirilor față de prestația echipei. La final, Ionuț Badea a fost cel care a tras concluzia dureroasă: „Azi am primit vânt puternic din spate de la suporteri însă avionul nostru s-a prăbușit.“

O poveste frumoasă redată cu mijloace specifice de peluza arădeană (foto: facebook/UltrasArad)

Scenografie deosebită a peluzei dar oaspeții au fost cei care au marcat prin fumul torțelor

Ultrașii Bătrânei Doamne au promis un spectacol special și l-au oferit. La începutul partidei întreaga peluză a ridicat cartoane în culorile alb și roșu. În partea de sus a a fost desfăcută o pânză care înfățișa stadionul în timp ce într-o extremă a peluzei a fost înfățișat un copil care cu fularul ridicat se îndreaptă spre stadion. La bază se afla întinsă o pânză pe care era oferită explicația scenografiei: „Copilul care aleargă spre stadion… Măcar odată-n viață să mai fii!“

Un al doilea moment special a fost pregătit pentru începutul reprizei a doua, când fanii din peluză au aprins torțe însă exact când spectacolul era în plin avânt, oaspeții au deschis scorul astfel că impactul show-ului pirotehnic a fost mult diminuat.

Galeria Rapidului a compensat inferioritatea numerică prin sunetul tobelor

Fanii giuleșteni au fost ținta ironiilor înainte de meci, deoarece amenințaseră că vin 1000 dar din trenul de București au coborât vreo 70. S-au mai adunat însă și alții veniți pe alte trasee și cu alte mijloace de transport dar și așa, sectorul oaspeților n-a fost plin, acolo luând loc aproximativ 400 de fani rapidiști și timișoreni. Aceștia, susținuți ce-i drept și de prestația echipei și de scor, au cântat frenetic tot meciul, acompaniați de sunetul foarte puternic al tobelor. Spre final au dominat fondul sonor iar la final au declanșat fiesta împreună cu jucătorii veniți în fața lor

Torcida vișinie a avut motive de sărbătoare la finalul meciului

Duelul bannerelor și al scandărilor triviale

Spre deosebire de meciul din tur, peluza utistă n-a mai livrat mesaje la foc automat către rivali. Au ales totuși să-l ironizeze pe liderul galeriei adverse, care a avut un mesaj special dedicat, cu textul: „Lider dospit, fizic de manechin, la microfon omulețul de la Michelin“. În replică, fanii din peluza oaspete s-au axat în subiectul mesajelor pe faptul că peluza UTA-ei ar deveni activă doar cu prilejul meciurilor cu Rapid. „Când jucați cu Rapid este zi de sărbătoare, vă strângeți 4 galerii să umpleți 3 sectoare“ a fost mesajul care probabil că autorilor lor le-a sunat foarte bine, atât de bine încât nu s-au mai obosit să verifice dacă are vreo legătură cu realitatea, ceea ce evident nu e cazul.

Trebuie să recunoaștem totuși că fanii Rapidului au câștigat și ei un duel, destul de clar chiar: cel al trivialităților, în care ocupanții sectorului oaspeților au excelat. Din partea opusă li s-a opus rezistență însă trebuie să recunoaștem că în materie de limbaj buruienos, suntem mult inferiori… din fericire.

Singurul mesaj afișat de peluza utistă l-a luat la țintă pe liderul galeriei adverse (foto: facebook/UltrasArad)

Înfrângere primită în picioare de suporterii UTA-ei

„Jucați pentru noi și sufletul nostru“ a fost îndemnul fanilor pentru jucători, cu o zi înainte de meci. Cum au respectat purtătorii tricourilor și cei care-i pregătesc această rugăminte, am văzut. Însă, spre lauda lor, la final arădenii au primit cu demnitate înfrângerea. Jucătorii au fost aplaudați de întreg stadionul iar galeria i-a primit la salutul final și a cântat împreună cu ei. Ne putem întreba chiar dacă băieții în roșu merită un public atât de cald, răbdător și atoate iertător.

Post scriptum: Șefii Rapidului pot fi frustrați; n-au avut pretext să scoată echipa de pe teren

În preziua meciului, o postare total neinspirată a unui consilier local arădean a stârnit o furtună mediatică națională, textului respectivei postări atribuindui-se exagerat și artificial un substrat rasist. De aici însă până la penibilitatea anunțului făcut de clubul Rapid că în cazul unor scandări rasiste se va retrage de pe teren, e o cale mult prea lungă. Din fericire, jucătorii și-au văzut de fotbal și nu de provocări ieftine, atmosfera a fost foarte frumoasă așa că șefii giuleștenilor au trebuit să înghită în sec pentru că n-au mai putut să pună în scenă eterna dramoletă a victimizării. Poate n-ar fi rău ca cei cărora le vin astfel de idei năstrușnice să-și vadă bârna din propriul ochi deoarece la inaugurarea noului stadion, la loc de cinste al rapidismului, trona un personaj care de curând își exprima admirația față de ancestralele tradiții ale poporului cecen printre care și omorârea femeilor neobediente. N-am văzut să se fi dezis clubul de acest personaj. Oare s-or fi simțit bine doamnele și domnișoarele prezente la acel eveniment, nevoite fiind să împartă bucuria momentului cu acel individ?! Lor nu le-a venit să se evacueze de pe stadion?!

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției