Zilele trecute am ținut să am o întâlnire cu domnul Emanuel Horhat Coraș, primarul comunei Beliu. De altfel, am și stabilit această întâlnire telefonic, în săptămâna care tocmai a trecut. Am dorit să am această întâlnire cu primarul Beliului deoarece în urmă cu ceva vreme, mai mulți cetățeni ne-au bombardat cu nenumărate telefoane, ba unii chiar au venit la sediul redacției noastre să ne convingă despre unele acuzații pe care le aduc ei la adresa alesului lor primar. Nu spunem noi că nu au ei dreptate acolo unde au, însă de data aceasta nu prea au: îl acuză că nu este gospodar și că nu îl găsești la sediul primăriei atunci când ai nevoie de el și mai multe la care le-am găsit răspunsul real atunci când l-am însoțit pe domnul primar prin comună.

Domnule primar Emanuel Horhat, dacă tot am venit până la Beliu am vrea să ne spuneți de realizările pe care le aveți sau care sunt în curs de a fi realizate. Și pe urmă, dacă sunteți de acord, să și mergem pe teren. Ce ziceți?

Da, mergem. Numai să terminăm cu discuția. În mare, am și continuat lucrările. Mă refer aici la canalizare, unde suntem spre finalizare în proiectul pe 322. Deci avem zece kilometri în comuna Beliu. Asfaltări de străzi, modernizat Căminul Cultural din Beliu și extinderea de apă potabilă. Proiectul a fost finalizat. La canalizare a fost doar stația de epurare, fără racorduri. Pentru aceste avizări, pentru că suntem la români, jumătate de timp cât îți ia să realizezi lucrarea trebuie să umbli să rezolvi birocrația. Și atunci facem noi racordurile, etapizat, din bugetul local. Deci racordarea la persoanele fizice sunt în număr de aproximativ 140, care și funcționează. Deci am dat drumul și la stația de epurare. Acum mai avem prins încă 166 și la anul vor fi toți racordați la rețeaua de canalizare.

Deci, canalizarea în Beliu este asigurată în proporție de 80%, dar fără racorduri, să fie înțeles. De asemenea, am depus pe programul Anghel Saligny și vreau să mai depun ce a rămas pe Beliu, Vasile Goldiș și Tăgădău. În anul acesta eu zic că vom fi racordați în jur de 300 de gospodării.

Suntem spre finalizare și cu lucrările la dispensarul uman, care este reabilitat. Este ca și când s-ar fi făcut construcția din nou, de la zero. Aici avem parter și două nivele, iar cabinetele, vă dați seama, sunt multe. Va fi și farmacie, iar în spate va fi centrală. Mai avem două spații pentru ambulanțe, iar la noi va fi centru de permanență, care va deservi comunele Archiș, Craiva, Cărand și, bineînțeles, Beliu.

Avem reabilitat și liceul, care are grupuri sociale noi și vreau să vă precizez că am asigurat la toți tablete, de la clasa zero până la clasa a XII-a.

Am finalizat lucrările la Capela de la Vasile Goldiș, urmează la Tăgădău, iar la Beliu avem iluminat cimitirul. Practic pe timp de noapte este ca ziua.

Vreau să mai reabilităm terenul sintetic la școală, iar la grădiniță am modernizat locul de joacă.

Deci în Anghel Saligny avem încadrate trei obiective:

Extinderea de canalizare ce mai este în Beliu, plus Tăgădău și Vasile Goldiș;

Extinderea rețelei de apă potabilă la Benești – Bochia și Secaci;

O pistă de biciclete de opt kilometri, prevăzută cu șanțuri, podețe până la Tăgădău.

Și tot pe Anghel Saligny vom realiza introducerea rețelei de gaz. Eu am semnat pentru studiul de fezabilitate. Aici am avut două variante: de la Cermei și Ineu. Am rămas pe varianta Ineu. O dată pentru că eu îl pot lua de la Cartier de la Gară de la Bocsig, de unde am doar șapte kilometri, iar în plus am presiune triplă față de gazul de la Cermei, unde este și o distanță de 14 kilometri și nu am aceeași presiune precum cea de la Ineu. Gazul va fi introdus la Beliu, Vasile Goldiș și Tăgădău.

Am făcut studiu de fezabilitate și pentru piață. Și atunci vom putea vorbi de o comunitate europeană, care beneficiază de canalizare, asfaltare, apă curentă și gaz.

Da, așa este domnule primar. Am văzut într-adevăr și pe teren, unde s-au asfaltat, în mandatul dumneavoastră, străzile. Au și șanțuri, nu băltește apa pe stradă, dar se lucrează la decolmatarea șanțurilor acestea, care erau a drumurilor județene. Dar mai știe Dumnezeu de când nu au fost decolmatate. Nimeni nu a făcut asta. În loc să decolmateze un podeț, pe sub drumul județean au pus altul lângă el. În acest fel, au făcut numai rău, iar beleaua a căzut pe domnul primar.

Domnule primar, cu siguranță vă veți mai întâlni cu asemenea situații.

Am încheiat munca de teren cu domnul primar, dorindu-i succes în tot ceea ce face.

 

  • Liviu Alexe spune:

    Lingi unde ai scuipat, Voicule? Cu ce te-a convins primarul să întorci foaia? Cum rămâne cu piața, cu drumurile, cu bălăriile din preajma primăriei, cu Beliul fără viitor?

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției