Covid-19 a determinat falimentul în multe mici afaceri și locuri de muncă pierdute, dar a însemnat și o oportunitate pentru giganții din industria IT și cea farmaceutică. 

America, Europa și o bună parte a statelor din Asia și Africa se concentrează pe vaccinarea populației, pentru ca mai apoi să ridice restricțiile anti-Covid-19. Primul ser autorizat în Europa a fost cel al americanilor de la Pfizer-BioNTech, în luna decembrie. Au urmat apoi Moderna, tot o producție a americanilor și Astra-Zeneca, serul britanic, urmat de Johnson&Johnson, tot din SUA. 

Afacerea serurilor anti-Covid-19 este abia la început și este foarte profitabilă, iar datele publicate de Oxfam, confederație ce unește mai multe organizații caritabile, o confirmă. 

Până în prezent, liderii marilor companii farmaceutice de pe glob și-au crescut averile cu 19,3 miliarde de dolari, aspect determinat de monopolul companiilor producătoare de vaccinuri anti-Covid-19, aspect punctat de ziarul francez Le Figaro 

 La nivel global au apărut 9 miliardari. Dintre cei noi, cel mai bogat este Stephane Bancel, cu o avere estimată la 4,3 miliarde de dolari.  

  

  1. StephaneBancel, CEO Moderna – 4,3 miliarde de dolari 
  2. UgurSahin, CEO și co-fondator BioNTech – 4 miliarde de dolari 
  3. TimothySpringer, acționar la Moderna – 2,2 miliarde de dolari 
  4. NoubarAfeyan, președinte la Moderna – 1,9 miliarde de dolari 
  5. Juan Lopez-Belmonte, președinte la ROVI, companie parteneră Moderna – 1,8 miliarde de dolari
  6. RobertLanger, acționar la Moderna – 1,6 miliarde de dolari
  7. ZhuTao, co-fondator la CanSino Biologics – 1,3 miliarde de dolari 
  8. QiuDongxuco-fondator și vicepreședinte la CanSino Biologics – 1,2 miliarde de dolari 
  9. MaoHuihua,co-fondator și vicepreședinte la CanSino Biologics – 1 miliard de dolari 

De asemenea, alți opt miliardari cu portofolii mai mari de acțiuni la companiile farmaceutice au cunoscut o creștere a averii de 32,2 miliarde de dolari. 

Cea mai mare creștere a cunoscut-o Jiang Rensheng, de la Zhifei Biological Products. Averea sa a crescut de la 7,6 miliarde de dolari anul trecut, până la 24,4 miliarde de dolari.   

În primăvara lui 2020, oamenii de știință din România, de la Institutul Cantacuzino și clinica OncoGen din Timișoara au anunțat faptul că au început să lucreze pentru crearea vaccinului anti-Covid-19. Însă, în cele din urmă, proiectul a fost abandonat de autoritățile române.   

 La începutul anului 2021, Forbes a publicat cifre impresionante cu averile superbogaților lumii, care au crescut enorm în timpul crizei Covid.  

Jeff Bezos, de la Amazon, a câștigat în aproape un an de zile peste 77 de miliarde de dolari, Elon Musk, de la Tesla, 140 de miliarde de dolari, iar Eric Yuan, fondatorul Zoom, 20 de miliarde de dolari.  

Potrivit datelor din ianuarie, averea celor mai bogați 500 de oameni ai planetei a crescut cu 31% din februarie 2020, când OMS a anunțat pandemia de coronavirus 

De asemenea, celebra platformă americană de streamingNetflix, a încheiat anul precedent cu un profit net de 2,7 miliarde de dolari, cu 48% mai mare față de 2019. La finalul anului trecut a înregistrat un total 203,7 milioane de abonaţi, conform b1.ro.

Recomandările redacției