raport1 raportAcordarea premiilor speciale la Crosul și Semimaratonul Județului Arad a evidențiat activitatea celor care nu urcă în general pe podium, dar a căror acti­vitate este cel puțin la fel de importantă precum cea a concurenților: în­dru­mă­torii. Astfel, după încheierea com­pe­tițiilor și acordarea premiilor către cei care au participat, organizatorii au ținut să-i răsplătească și pe cei care au stat în spatele rezultatelor obținute. Premii speciale au fost acordate îndrumătorilor cu cel mai mare număr de partici­panţi. La această categorie s-au distins Ionela Prodan, Monica Trifon, Manuela Dincea. Au fost premiați, de asemenea, îndrumătorii cu cel mai mare număr de kilometri parcurşi de către alergătorii lor. Din nou s-au distins Ionela Prodan și Manuela Dincea, dar și Rodica Lucian. Dintre unităţile de învăţământ cu cel mai mare număr de alergători prezenţi, pe primele locuri s-au situat Şcoala Generală „Iosif Moldovan” Arad, Şcoala Generală „Mihai Eminescu” Arad, Şcoala „Generală Nr. 5” Arad, Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn” Arad şi Liceul Pedagogic „Dimitrie Ţichindeal” Arad. Au fost evidențiate și unităţile de învăţământ cu cel mai mare număr de kilometri parcurşi de către alergătorii lor, pe primele locuri situându-se Şcoala Generală „Iosif Moldovan” Arad, Liceul Tehnologic Vinga şi Şcoala Generală „Mihai Eminescu” Arad. Au fost premia­te și structurile cele mai active (cu excepţia celor şcolare) cu cel mai mare număr de kilometri parcurşi de către alergătorii lor: ASS Sporting Şimand, Clubul Sportiv „Mistral” Arad şi Alergotură, dar și structurile cu cel mai mare număr de alergători prezenţi, categorie la care s-au distins Alergotură, ACS Experienţa Multisport, ASS Sporting Şimand şi Mişcarea Arădeană.
„În total au participat 124 de alergători la proba de semimaraton, 257 persoane la proba de 6 kilo­metri și circa 1.311 de alergători la crosul de 1 km. Toţi alergătorii pre­zenţi cu numere de concurs au fost de 1.692”, a declarat consilierul jude­țean Sorin Victor Roman, inițiatorul manifestării.
Sorin Victor Roman a prezentat și alte cifre reprezentative pentru ediția de anul acesta, precum 15 alergări de grup asociate evenimentului, pentru antrenament, șapte alergări de andu­ranţă în pregătirea evenimentului, pentru antrenament; 106 parteneri ai eve­nimentului; 210 voluntari implicaţi; 5.442 km parcurşi in cadrul evenimentului de către toţi alergătorii; 55.9% alergători, 44,1% alergătoare.
„Cel mai în vârstă participant a fost şi anul acesta Gheorghe Moşion, 79 de ani, ce a alergat cu succes la semimaraton”, a ținut să mai preci­zeze inițiatorul Crosului și Semimaratonului Județului Arad.
Vă reamintim că anul acesta parti­cipanții la Crosul și Semimaratonul Jude­țului Arad au reprezentat nu mai puțin de 13 țări: România, Ungaria, Regatul Unit al Marii Britanii, Germania, Serbia, Polonia, Italia, Franța, Turcia, Statele Unite ale Americii, Grecia, Letonia şi Macedonia. Din țara noastră au fosr reprezentate judeţele: Arad, Timiș, Bihor, Hunedoara, Cluj, Caraș-Severin, Gorj, Maramureș, Mehedinți, Harghita, Alba, Botoșani, Satu-Mare şi municipiul Bucureşti. Cei implicaţi sunt invitați să-și exprime opinia cu privire la eveniment completând formularul de pe site-ul www.cros-semimaraton.ro (link OPINIA TA), ajutând în felul acesta la mai bună organizare a manifestării în viitor.
„Mul­ţumesc instituţiilor coor­ga­nizatoare, participanţilor, partene­rilor, voluntarilor, spectatorilor şi tuturor celor ce au fost alături de noi în această experienţă a aler­gării”, a mai spus Sorin-Victor Roman.
La rândul său, Adrian Țolea, vice­președintele Consiliului Județean Arad a ținut să-i felicite pe inițiatori și participanți: „Doresc să-i felicit pe toţi cei ce s-au ocupat de organizare, pentru reuşita acestui eveniment. Implicarea lor arată că au o mare pasiune pentru acest sport dar şi faptul că iubesc Aradul. Am lucrat îm­preună din 2011 şi sper să ne fie alături şi în anii următori”.
Ediţia din acest an a fost dedicată conştientizării importanţei donării de sânge, printr-un parteneriat cu Centrul de Transfuzii Sanguine Arad. Asociaţia Studenţilor Medicinişti Arădeni a asigu­rat în ziua evenimentului, atât participanților la competiție, cât și spectato­rilor un set de analize. Punctul de prim-ajutor a fost asigurat de Crucea Roşie Fi­liala Arad, care din 2011 este alături de Crosul și Semimaratonul Județului Arad.
Ordinea pe traseu şi încurajarea participanţilor s-a realizat de către o echipă consistentă de persoane de la parteneri, arbitri, voluntari, Poliţia Locală Arad, Inspectoratul de Poliţie Ju­deţean Arad, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Arad. Echipa de voluntari de pe traseul de concurs a fost coordonată de Adrian Glogoveţan. Secretariatul evenimentului a fost asigurat cu sprijinul consistent al Universităţii „Aurel Vlaicu” Arad, iar animarea evenimentului a fost realizată de către Zoltan Lovas şi Gabriel Iazbinscky.
În susţinerea acestui eveniment s-au implicat şi alte organizaţii arădene, existând echipe de la: AIESEC Arad, Asociaţia Bicicliştilor din Arad, Racing Bike Pro, Asociatia Educatio, Pro Prietenia, Asociaţia Judeţeană de Atletism, Unitatea Militară 01249, Fundaţia Teo­fania, Asociaţia Sportivă Airsoft Arad, Asociaţia Millennium Center, Liga Studenţilor din Universitatea „Aurel Vlaicu”, ASI UVVG, Liga Studenţilor UVVG, Rottaract, Activ Club, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Arad, Casa de Cultură Curtici, Parcul Natural Lunca Mureşului, Ioana Herman Photography şi Centrul Judeţean de Voluntariat. Printre parteneri se află şi un număr important de structuri media din Arad precum şi alte cluburi şi evenimente dedicate alergării, din România. De ase­menea, câţiva sponsori s-au alăturat, contribuind la eveniment, iar numele acestora se pot regăsi pe site-ul competiţiei alături de toţi ceilalţi parteneri.
Crosul și Semimaratonul Județului Arad este o manifestare inițiată de Sorin Victor Roman și ajunsă anul acesta la cea de-a III-a ediție, având ca scop promovarea practicării sportului de masă pentru un stil de viaţă activ şi sănătos. Organizatori sunt Clubul Sportiv Experiența Multisport, Centrul Cultural Județean, Consiliul Județean Arad și Primăria Municipiului Arad.

Recomandările redacției