Galaxiile pitice sunt printre cele mai mici sisteme stelare din univers, dominate în mare parte de materie întunecată şi extrem de puţin bogate în chimicale. Acestea reprezintă ţinte importante pentru înţelegerea materiei întunecate şi formării galaxiei.

În prezent, sunt cunoscute 16 galaxii pitice asociate Căii Lactee aflate la aproximativ un milion de ani lumină. Conform Phys, multe galaxii satelit au fost descoperite în ultimii ani, însă existenţa unora a fost pusă la îndoială de instrumentele de imagistică mult mai sensibile.

Astronomul Nelson Caldwell a utilizat telescopul Magellan Clay şi instrumentul Megacam pentru a obţine imaginile a patru galaxii din apropiere. Datele arată că galaxiile pitice sunt de 16 ori mai greu de perceput decât sugerau măsurătorile anterioare. Imaginile prezintă noi stele şi alte obiecte ce au permis astronomilor să corecteze parametrii cheie ai acestor galaxii.

Una dintre galaxiile pitice, Sagittarius II, are o masă gazoasă echivalentă cu cea a 1300 de mase solare, neobişnuit de mică chiar şi pentru o galaxie pitică. O alta, Reticulum II este una dintre cele mai alungite galaxii pitice cunoscute.

Noile rezultate nu conţin şi măsurători ale gazului din aceste obiecte spaţiale, dar stabilesc noi limite şi vor ajuta astronomii să realizeze un recensământ mai complet al galaxiilor din Calea Lactee.

Recomandările redacției