hepaCei câţiva zeci de bolnavi de hepatită din judeţul Arad care erau trecuţi pe lista de aşteptare pentru a putea beneficia de tratament din partea statului român, au acum o speranţă la viaţă. Casa Natională de Asigurări de Sănătate a eliminat listele de aşteptare pentru tratarea Hepatitei C. Astfel, pacienţii care suferă de această boală vor primi imediat medicaţia corespunzătoare. „Acea listă de aşteptare a luat sfârşit. Nu mai avem nici un pacient cu Hepatita C pe listele de aşteptare. Practic, pacienţii sunt trataţi în luna în care îşi depun dosarele. Suntem la zi cu terapia. S-au făcut mari progrese”, a explicat dr. Lucian Negreanu, preşedintele Comisiei de Experti în Hepatite Cronice.
Dacă în 2010 pe liste erau înscrişi aproape 6.000 de pacienţi, progresele făcute până în luna ia­nuarie 2013 au fost semnificative. În 2012, au fost soluţionate 24.000 de dosare.
Dr. Lucian Negreanu a mai precizat că la baza acestui succes a stat colaborarea pe care CNAS a avut-o cu trei asociaţii de pacienţi reprezentantive pentru această patologie. În plus, instituţia a aderat la o iniţiativă a Comisiei Europene prin care se militează pentru tratamentul adecvat al cancerului hepatic, una dintre problemele de sănătate majore din România.
„Este foarte important că pacienţii depistaţi cu Hepatita C vor putea beneficia imediat de tratament. Nu puţine au fost cazurile în care pacienţi depistaţi într-o fază avansată a bolii până la primi­rea tratamentului au făcut ciroză şi deci tratamentul nu le-a mai folosit la nimic. Acum factorii decidenţi împreună cu asociaţiile de pacienţi au reuşit să elimine listele de aşteptare în cazul tratamentului Hepatitei C. Astfel că nu mai rămâne decât ca populaţia să înţeleagă că este necesar să-şi facă testul pentru depistarea acestei boli, pentru ca cei diagnosticaţi cu Hepatita C să poată să fie trataţi, evitându-se astfel agravarea bolii, care înseamnă ciroză sau cancer hepatic”, a declarat preşedinta filialei arădene a APAH-RO, Roxana Nicoleta Brânduşe.
Numărul celor infectaţi cu virusul Hepatitei B şi C din judeţul Arad este alarmant. Aproape 16.000 de bolnavi se află în evidenţele medicilor Direcţiei de Sănătate Publică Arad, însă doar 86 dintre aceştia au beneficiat până acum de tratament din partea Statului român, în timp ce 49 se aflau pe listele de aşteptare.

Recomandările redacției