O femeie din Peru a povestit experienţa care a marcat-o pe viaţă. Când Josefina Quispe s-a trezit din anestezie, era întinsă pe o targă în spital şi o durea tot corpul.

Femeia a povestit că primele sale cuvinte au fost „Ce mi-aţi făcut? Ce i-aţi făcut burţii mele?”. Nimeni nu i-a răspuns. Avea 33 de ani şi cinci copii, dar niciodată nu a mai avut posibilitatea de a mai naşte altul, potrivit Mediafax.

Cazul femeii este asemănător cu cele ale altor sute de mii de femei din Peru care, pe parcursul activităţii guvernului lui Alberto Fujimori, au fost supuse la tratamente de contracepţie chirurgicală definitivă.

Sub numele Programului Naţional de Planificare Familială, în 1990 s-au realizat peste 272.000 de operaţii de legare a trompelor şi 22.000 de vasectomii. Programul avea ca obiectiv reducerea natalităţii ţării, iar multe dintre femeile care au fost supuse acestui tratament provin din zone cu un nivel mare de sărăcie.

Guvernul Fujimori a fost acuzat de sterlizarea forţată a mai multor persoane, însă a susţinut întotdeauna că tratamentele au fost efectuate cu consimţământul persoanelor în cauză. În 2016, Alberto Fujimori a fost declarat nevinovat pentru presupusele sale delicte.

Recomandările redacției