Mai multe urme cu o vechime de peste 100 de milioane de ani, descoperite în Coreea de Sud, aparţin unui dinozaur de dimensiunea unei vrăbii, au confirmat oamenii de ştiinţă australieni, citaţi vineri de Xinhua.
„Aceste urme de paşi cu o vechime de 110 milioane de ani aparţin unor dinozauri carnivori cunoscuţi sub numele de raptori”, a explicat un cercetător din cadrul Universităţii din Queensland, dr. Anthony Romilio, membru al echipei internaţionale de paleontologi care a făcut această des­coperire. „Aceste urme noi au doar un centimetru lungime, ceea ce înseamnă că dinozaurul care le-a făcut a fost un animal ce putea fi ţinut cu uşurinţă în palmă. Ele sunt cele mai mici urme de dinozaur din lume”, a subliniat Anthony într-un comunicat emis vineri.
Pentru a estima dimensiunea dinozaurului, echipa lui Anthony a măsurat lungimea urmelor şi a multiplicat valoarea cu 4,5 obţinând astfel înălţimea aproximativă a şoldului, se menţionează în document. Descoperirea echipei de paleontologi a fost publicată în jurnalul ştiinţific Scientific Reports. Urmele au fost observate iniţial de profesor Kyung Soo Kim de la Universitatea Chinju din Coreea de Sud. Sedimentele lacului din Cretacic din situl în care a fost realizată descoperirea au creat condiţiile ideale care au permis conservarea micilor urme, greu de descoperit în alte regiuni, a menţionat profesorul.
„Pe lângă micile urme de dinozaur, am descoperit urme de paşi de la păsări, pterozauri, şopârle, ţestoase, mamifere şi chiar şi broaşte”, a adăugat el.
„Am denumit aceste urme Dromaeosauriformipes rarus, ceea ce înseamnă urme de paşi rare făcute de un membru al familiei de raptori, cunoscută sub numele dromaeosauridae”, a spus specialistul.

Recomandările redacției