Concerte, festivaluri, concursuri de muzică şi arte plastice sunt doar câteva dintre evenimentele care au fost cuprinse în programul cultural artistic al acestui an care a fost prezentat, public, sâmbătă, în sala Regele Ferdinand, în cadrul unei festivităţi la care au fost invitaţi principalii actori culturali din municipiu.

La evenimentul organizat de Centrul Municipal de Cultură Arad şi Primăria Municipiului Arad au participat Gheorghe Falcă, primarul Aradului, Levente Bognar, viceprimarul Aradului, reprezentanţii unor asociaţii non-guvernamentale care au ca obiect de activitate activităţi culturale, directori ai unor instituţii de cultură.

În discursul său, Gheorghe Falcă, primarul Aradului a solicitat un parteneriat între municipalitate şi actorii culturali pentru punerea în practică a strategiei culturale a municipiului pe următorii zece ani.

„Am garantat şi s-a aprobat peste 10 la sută din bugetul general de venituri şi cheltuieli al Aradului pentru cultură. Dar vreau să ştiţi că noi, Primăria Arad nu vom da direcţia în cultură şi nici în sport. Am face cea mai mare greşeală. Noi am creat cadrul şi am dorit elaborarea strategiei culturale, iar dumneavoastră trebuie să fiţi parte la punerea în practică a acestei strategii. Dar, poate şi partenerii ar trebui să apere cultura. Şi, poate, împreună, îi convingem pe cei care administrează Casa Sindicatelor să fie partenerii municipiului. Cum ar arăta astăzi Aradul cu Centrul Cultural Judeţean, Centrul Municipal de Cultură şi Casa ONG-urilor, de exemplu. Noi, singuri, să ştiţi că nu putem avea succes”, a spus Gheorghe Falcă.

Daniela Pădurean Andreica a prezentat cele mai importante manifestări cultural-artisitce care se vor desfăşura, în acest an, în Arad.

Printre acestea se află Festivalul ştiinţelor umaniste, Mini-stagiune de operă comică pentru copii, Zilele europene ale democraţiei locale, Festivalul Berii, Festivalul de Teatru Circ “Fantasticco”, Arad Land Art (ateliere de sculptură şi instalaţii ecologice pe Faleza Mureşului), strArad (Festival stradal), Festivalul Internaţional de artă contemporană, Festivalul de film documentar fARAD, Festivalul vinului.

De asemenea, Ramona Creţu, director adjunct al Centrului Municipal de Cultură a prezentat câteva aspecte în ceea ce priveşte finanţările nerambursabile.

Pentru acest an, în bugetul general de venituri şi cheltuieli al municipiului Arad a fost cuprinsă suma de aproximativ opt milioane de lei pentru activităţi culturale, educative şi sportive.

Paula Bulzan

Recomandările redacției