Au fost publicate criteriile de încadrare ca produs cultural a proiectelor cinematografice

0
706

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a publicat în Monitorul Oficial din 16 august un Ordin privind stabilirea criteriilor pentru încadrarea ca „produs cultural” a proiectelor care pot beneficia de ajutor de stat, informează Mediafax. Potrivit documentului semnat de Ion Ghizdeanu, preşedintele CNSP, nu vor fi considerate proiecte din categoria «produs cultural» pentru obţinerea ajutorului de stat în baza schemei de ajutor de stat (…) a) proiectele de film care propagă defăimarea ţării sau a naţiunii, a ordinii de drept sau a principiilor constituţionale”.

De asemenea, nu vor fi considerate ca eligibile în categoria „produs cultural” nici operele audiovizuale care conţin, în imagini ori în limbaj elemente cu caracter pornografic”, cele care „incită, direct sau indirect, la violenţă”, dar nici sitcomurile sau telenovelele ori programele de publicitate.

În plus, documentul arată că proiectele care promovează România explicit şi într-un mod proeminent” vor obţine un bonus suplimentar de 10% din costurile eligibile. Pentru acest bonus care creşte procentul ajutorului de stat la 45% din bugetul filmului, cel puţin 60% din subiectul producţiei trebuie să se desfăşoare pe teritoriul românesc, fiind în legătură cu sau localizat într-o locaţie/ aşezare/ reper/ element arhitectural sau cultural român”. Actul legislativ arată că proporţia va fi stabilită prin contabilizarea numărului de pagini din scenariu care se desfăşoară pe teritoriul românesc”.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 421/2018, publicată în Monitorul Oficial pe 20 iunie 2018, s-a aprobat instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.