Deja au apărut cazuri de intoxicație cu ciuperci, atenția oamenilor este atrasă pentru că pot apărea efecte adverse foarte grave și care le pot pune viața în pericol.

Având în vedere apariția primelor cazuri care s-au finalizat cu internarea persoanelor în unități sanitare, cu intoxicații datorate consumului de ciuperci culese din mediul natural (flora spontană) sau cumpărate de la persoane particulare și care nu sunt verificate de specialiști, se atrage atenţia populaţiei asupra riscului la care se expun persoanele care consumă astfel de ciuperci.

Intoxicaţia cu ciuperci este cauzată de toxinele produse de unele ciuperci care sunt extrem de agresive pentru organism, putând determina de multe ori decesul. Gravitatea intoxicaţiei depinde de specia şi cantitatea de ciuperci consumată, dar şi de momentul apariţiei simptomatologiei, cu cât simptomele apar mai rapid după ingestie, cu atât intoxicaţia este mai gravă.

Semnele intoxicaţiei diferă în funcţie de tipul de ciuperci consumate şi apar la minim 15 minute pâna la 12 ore de la consumul ciupercilor. Se manifestă prin: greţuri, durei abdominale, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, lăcrimare și salivație intensă, icter, hemoragii, tulburări neurologice, manifestări renale grave. În formele severe se instalează insuficienţa hepato-renală și comă, cu evoluţie letală.

Pentru a preveni apariţia unor astfel de intoxicaţii, Direcția de Sănătate Publică a județului Arad recomandă populației următoarele :

• să nu consume ciuperci procurate de la comercianţi ocazionali, care nu pot face dovada avizului fito-sanitar

• să nu culeagă şi să nu consume ciuperci din pădure, chiar dacă au impresia că sunt comestibile, deoarece multe ciuperci comestibile din flora spontană a ţării noastre au suferit mutaţii devenind otrăvitoare

• să nu hrănească cu mâncăruri pe bază de ciuperci copiii, deoarece aceștia sunt mai sensibili decât adulţii şi pot face forme de intoxicaţii foarte grave, chiar letale

• în cazul în care simptomatologia este legată de consumul de ciuperci, persoana / persoanele să apeleze numărul de urgenţă 112 sau să se prezinte într-un serviciu medical de urgenţă : Unitate de Primire Urgențe (UPU) sau Compartiment de primiri urgențe, Centre de permanență

• în cazul că o persoană din familie a fost diagnosticată de o unitate sanitară cu întoxicație cu ciuperci, alimentele rămase (ciuperci crude sau preparate) trebuie distruse prin incinerare, ÎN NICIUN CAZ NU SE VOR MAI CONSUMA.

Recomandările redacției