Mă duc de aproape o viață la evenimentul de la Țebea, unde îl omagiem pe marele român și moț, pe Crăișorul Munților Avram Iancu. Anul trecut, hai că am înțeles porcăria asta de pandemie care a trebuit să oprească evenimentul, deși la câte sindrofii au fost organizate într-un cadru mult mai restrâns, nu cred că Țebea ar fi reprezentat cea mai mare piedică. Așa că și anul trecut au fost puțini. Anul acesta însă, când totul a fost mai lejer și s-a mai dat drumul la activități, nu mi-a venit să cred că sunt prezent la Țebea. O organizare foarte slabă, iar prezența a fost una pe măsură. Lumea complet nemulțumită, murmura pe la colțurile gurii. O asemenea atmosferă nu a fost niciodată în acest loc sacru pentru identitatea noastră românească. Mâine, poimâine nu va mai veni nimeni la Țebea.

Într-o altă ordine de idei, nu au avut de unde să bei o gură de apă. Nu ai avut de unde să îți cumperi un corn măcar, nicio tarabă neavând acces. Așa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată aici. Bine că organizăm Untold, unde este lume și țară, iar pe eroii neamului ne împiedică pandemia să îi comemorăm.

Nu credeam că voi ajunge să spun asta, însă norocul a fost cu cei de la AUR, care au fost mai organizați. Cu căpitanul lor în frunte, nu au uitat de Iancu. Dacă nu erau cei de la AUR, nu puteam să îi vedem decât pe cei de la ordine și pază. Raportul a fost oricum unul catastrofal: un participant la trei oameni de ordine.

A fost o singură gardă care să dea onorul, însă la cine? A fost un secretar de stat și cam atât. Lumea era tristă și dezamăgită, un sentiment de abandon se citea pe chipul fiecăruia dintre cei prezenți. Un simbol a mai murit în România.

Toată lumea a rămas cu un gust amar. O vreme așa de frumoasă de toamnă…

Printre formațiunile politice pe care am putut să le văd au fost, după cum am spus AUR-ul, prezent așa cum se cuvine la un asemenea eveniment; PNL- o prezență foarte slabă; USR-iștii au lipsit în totalitate, i-am scos pe linie moartă.

Una peste alta, păcat de această zi care trebuia cinstită cu mare emoție din partea românilor. Trebuia cinstită în primul rând cu prezența. Marele nostru erou național trebuia onorat de prezența a zeci de mii de participanți, ca în anii trecuți, nu de câteva sute, printre aceștia majoritari fiind jandarmii, polițiștii sau reprezentanți ai armatei.

Probabil cei de la Guvernare s-au supărat pe eroul nostru național Avram Iancu, din moment ce s-au opus unei organizări așa cum se cuvine a evenimentului.

Din partea Aradului a fost prezent istoricul dr. Doru Sinaci, care ocupă funcția de subprefect. Acesta a depus o coroană la mormântul marelui erou național Avram Iancu. 

 

  • Peghi spune:

    Măi fraților de la Glasul Aradului, nu mai plângeți de mila neamului că dacă v-ar păsa, a-ți fi încercat să produceți câtă câtă mișcare înainte de eveniment, nu să fiți nemulțumiți că nu a fost lume.
    Vă e greu să ziceți ceva cu câteva zile la rând înainte de eveniment, să informați publicul, comercianții etc.
    Ăsta e ziarul, cu el ne mândrim.
    Vai de noi cu voi cu tot. Dar vai și de voi ca sunteți incorigibili.
    Zilele vă sunt numărate. Cu așa conducere nu mai aveți multe până pierdeți și pe puținii care vă mai caută.
    Alt eveniment calificat cu „după ploaie chepeneag”

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției