Returul Ligii 1 a debutat astăzi iar la startul lui au lipsit nu mai puțin de opt dintre antrenorii care începeau sezonul în vară pe banca echipelor din primul eșalon. Marius Șumudică, Marinos Ouzounidis, Dinu Todoran, Leo Grozavu, Ilie Poenaru, Mihai Teja, Dario Bonetti și Adrian Mutu sunt antrenorii pe care nu i-a prins paltonul, cum se spune în jargon fotbalistic. Mai mult decât atât, FCSB și FC U Craiova 1948 au schimbat doi antrenori în acest interval de timp, Flavius Stoican și Edi Iordănescu nerezistând nici ei prea mult în fața capriciilor patronilor de club.

Dar poate cel mai elocvent fapt care demonstrează instabilitatea cronică din fotbalul românesc, este cel că toate echipele clasate pe primele cinci locuri la finele sezonului trecut și-au schimbat antrenorul în prima parte a acestui campionat. Practic, singura echipă din play-off care a rămas fidelă tehnicianului din campionatul precedent este FC Botoșani, acolo unde Marius Croitoru rămâne unul dintre antrenorii care încă rezistă „pe baricade“. În afara lui mai sunt în Liga 1 doar doi antrenori  care au în spate un sezon complet pe banca echipelor lor: Emil Săndoi și Laszlo Balint. Acesta din urmă este de părere că fenomenul este unul nociv pentru fotbalul românesc: „Ajungem să considerăm o performanță că un antrenor stă doi ani la o echipă și asta e îngrijorător. Nu putem vorbi despre o strategie decât dacă aceasta are la bază continuitate. La noi strategiile nu sunt coerente.“

Dincolo de lipsa de răbdare, îngrijorător este că în ultimii ani sunt tot mai dese cazurile în care antrenorii sunt dați afară chiar și când au rezultate. CFR Cluj l-a demis pe Marius Șumudică din postura de lider al campionatului, Adrian Mititelu aflat în închisoare, a dat „ordin“ să fie dat afară Flavius Stoican deoarece aceste nu i-a respectat cerințele privind tactica și selecția, iar Gigi Becali l-a forțat pe Edi Iordănescu să demisioneze, încălcând acordul pe care-l avea cu acesta de a nu-și mai critica public jucătorii; asta deși echipa înregistrase 7 victorii consecutive și un rezultat de egalitate. Practic antrenorii au devenit simple jucării la cheremul toanelor patronilor de club. „M-aș bucura să avem și noi parte de o anumită protecție în România. Jucătorii au sindicat, noi dacă avem un litigiu trebuie să ne căutăm singuri avocați. Sunt anormalități care adăugă conținut la acest subiect îngrijorător, care este situația fotbalului românesc“ a mai declarat Balint.

Probabil că din acest punct de vedere singurul antrenor liniștit și protejat din fotbalul românesc este tocmai cel care va sta mâine pe banca echipei pe care o va înfrunta UTA. Asta deoarece pe antrenorul Gheorghe Hagi nu-l poate da afară decât… patronul Gheorghe Hagi.

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției