Au tras linie la drumuri: sute de milioane de lei în lucru

0
529

Cei de la Consiliul Județean au tras linie la investițiile în infrastructură.

În cifrele bilanțului temporar, administrația are în lucru investiții în valoare de 805 milioane lei, din care 561 milioane lei fonduri europene, 131 milioane lei fonduri proprii ale Consiliului Județean Arad și 113 milioane credite angajament.

Peste 250 de kilometri de drumuri modernizate și în curs de reabilitare, din cei 300 kilometri promiși – acesta este bilanțul Consiliului Județean, pe infrastructură. Pe mai toate drumurile aflate în lucru s-a turnat deja şi un prim strat de asfalt.

Președintele Consiliului Județean (CJA), Iustin Cionca și cei doi vicepreședinți, Sergiu Bîlcea și Răzvan Cadar au vorbit despre lucrările derulate din 2016 și până în prezent. Au promis că vor fi gata modernizați 300 de kilometri de drumuri și speră că vor duce planul la bun sfârșit. Asta, în ciuda birocrației stufoase, a problemelor cu contestațiile la licitații și a altor obstacole de ordin administrativ.

„Niciodată în istoria Consiliului Judeţean nu s-a lucrat atât de intens pe drumurile judeţene, ca în acest mandat. Am promis în 2016 că vom moderniza 300 de kilometri de drumuri judeţene până la finele mandatului, în 2020. Iată că, acum sunt 256 de kilometri. Vorbim de lucrări finalizate sau de drumuri în șantier. În 2020 vom atinge borna de 300 de kilometri. Este o muncă de echipă, la care contribuie conducerea Consiliului Județean Arad și aparatul de specialitate al Consiliului Județean, Direcția Tehnică. Le mulțumesc tuturor celor implicați în gestionarea investițiilor “, a susținut Iustin Cionca.

Acesta a mai spus că s-au derulat lucrări de reabilitare și modernizare ampleDe asemenea a vorbit despre piedicile birocratice.

„Legislația descurajează investițiile prin tot felul de reglementări stufoase. Conform prevederilor din legea achizițiilor publice, suntem obligați să dăm o lucrare la firma care oferă prețul cel mai mic. Și asta  (…) Multe firme au intrat în faliment și în plus, se resimte lipsa de forță de muncă pentru firme“, a mai spus Cionca.

Niciun proiect european pierdut

În decursul 2016-2019 s-au finalizat 14 șantiere pe drumurile județene și alte 13 șantiere sunt în execuție.

„Noi am realizat o strategie pe infrastructură. În aceşti trei ani, putem spune că nu am pierdut niciun proiect european. Din 2016 până acum au fost modernizaţi 95 de kilometri de drumuri judeţene, iar 161 de kilometri sunt, în prezent, în şantier”, a susținut Sergiu Bîlcea, vicepreședintele CJA.

Administrația arădeană speră ca noul guvern să deblocheze fondurile europene din cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020. În afara drumului Arad – Șiria –Pâncota, cel mai mare proiect al administrației județene este cel de finalizare a centurii Aradului, un proiect ce se ridică la 50 de milioane de euro.

Vizavi de drumul județean Arad-Horia-Șiria, președintele CJA a mai declarat. „Noi am dorit să se lucreze și noaptea, ca firma să demonstreze că are suficiente utilaje și muncitori și să acorde o garanție extinsă pentru lucrare. (…)Legislația și instituțiile centrale ne-au împiedicat să începem lucrările. Dar anul viitor acest drum intră în modernizare, fără discuții!”, a completat Iustin Cionca.

Reprezentanții CJA susțin că, în 2020 vor intra în lucru 200 de kilometri de drumuri județene. Vicepreședintele Sergiu Bîlcea speră că vor fi terminate mai multe lucrări însă, președintele Iustin Cionca – declarându-se „mai realist“, nu este sigur că se va găsi finanțare pentru toate proiectele. Conducerea CJA susține că mizează pe fonduri nerambursabile, pe diferite programe și transfrontaliere, ca din banii județului să poată fi făcute alte investiții. Mai precis, unde se poate accesa ban european, trebuie fructificată oportunitatea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.